Hoe werkt het: De kaartautomaat van NS

Hier kan iedereen vragen stellen aan OV-personeel, maar ook het sollicitatietopic en de serie 'Hoe werkt het?' zijn hier te vinden.

Hoe werkt het: De kaartautomaat van NS

Berichtdoor Mikos » Ma 25 Mrt 2013 11:52

In de serie "Hoe werkt het?" behandelen we op OV-Ervaringen.nl verschillende zaken in het OV. We geven een korte uitleg over hoe het werkt, wat de regels zijn, wat je wel of juist niet mag doen en meer van dat soort zaken. In de rest van het topic kunnen vragen gesteld worden over dat onderwerp, maar ook bijzondere situaties kunnen worden besproken en discussies kunnen altijd een ander licht ergens op laten schijnen. Lees alle andere afleveringen van "Hoe werkt het?" hier op het forum.

Heb je na het lezen van onderstaand artikel vragen, opmerkingen of aanvullingen? Plaats ze dan in dit topic!


Hoe werkt het: Kaartautomaat van NS
We hebben er allemaal wel eens mee te maken gehad: De kaartautomaat van NS. In deze aflevering van Hoe werkt het? bespreken we de werking ervan. Zo kom je niet meer voor verrassingen te staan als je niet weet hoe het apparaat werkt.

Inhoud van deze Hoe werkt het?
Geschiedenis
De huidige kaartautomaat
Hoe werkt de automaat?
Trivia

Geschiedenis
Al eeuwen probeert de mensheid alles te automatiseren. Dat wat in eerste instantie door mensen werd gedaan, kan ook door een automaat, zo is de gedachte. Daarmee spaar je mensen uit en als commercieel bedrijf is dat natuurlijk heel erg interessant. Kaartverkoop vond vroeger plaats aan het loket: Een balie met een medewerker van het vervoersbedrijf, die op verzoek vervoerbewijzen uitprint en met je afrekent.

Omdat bepaalde bestemmingen nu eenmaal erg populair zijn, werd in de jaren '70 een automaat ingezet. De meest verkochte, en dus meest populaire, vervoerbewijzen zaten in die kaartautomaat. "Amsterdam, 2e klas" was een van de knoppen waarop reizigers konden drukken, waarna er betaald moest worden en de automaat het gewenste vervoerbewijs afgaf. Het aantal mogelijkheden van de automaat was beperkt, dus voor alle andere, afwijkende vervoerbewijzen moest men alsnog naar het loket. Na de eerste automaat kwam er een nieuwe: De Makomat, met maar liefst 120 verschillende bestemmingen. Groot probleem bij deze automaten was dat ze nogal storingsgevoelig waren en ook vandalismegevoelig. De opvolger van de Makomat was de B100 van Autelca. De B100 was ook een automaat voorzien van een standaard aantal drukknoppen met 80 bestemmingen. Eerst moest de bestemming gekozen worden, daarna het soort vervoerbewijs (1e of 2e klas, met reductie of vol tarief) en daarna kon er betaald worden. In heel Europa waren deze kaartautomaten te vinden op de stations.

Na de B100 ging NS over op een heel ander systeem, waardoor het mogelijk werd om vervoerbewijzen te kopen naar elk station in Nederland. Tot die automaat werd ingevoerd was het aantal bestemmingen bij de automaat beperkt (tot 100 of 80) en moest voor alle andere automaten alsnog een bezoek worden gebracht aan het loket. De B8060 werkte volgens de gebruikte postcode van de plaats waar het station lag. Het aantal drukknoppen werd beperkt. Daarvoor in de plaats kwam een groot overzicht waarop alle stations in Nederland (en een handjevol in het grensgebied) stonden vermeld met de bijbehorende postcode. Door de postcode in te toetsen op de automaat, verscheen op het display automatisch de gekozen stationsnaam. Hierna moest het juiste vervoerbewijs gekozen worden (enkele reis, retour, weekendretour, 1e klas, 2e klas, vol tarief, reductie, alleen vandaag geldig of zonder datum, enzovoorts) en ook het aantal aan te schaffen vervoerbewijzen was te kiezen, tot maximaal 5. Na betaling printte de automaat het vervoerbewijs.

De huidige kaartautomaat
In 2009 zijn alle postcodeautomaten vervangen door het nieuwste type automaat: die met aanraakscherm. Deze heeft als voordeel dat wijzigingen of veranderingen aan de automaat simpel door te voeren zijn. Alle kaartautomaten worden vanuit een centraal punt voorzien van informatie. Ook zijn de nieuwe automaten in te stellen in verschillende talen: Ze zijn volledig uitgevoerd in het Nederlands en Engels. Daarnaast is het tegenwoordig mogelijk om bij problemen met de automaat het telefoonnummer te bellen dat op de automaat staat, waarna de Servicecentrale live mee kan kijken op de automaat en de automaat op afstand kan bedienen en zo kan helpen met het aanschaffen van een vervoerbewijs of het bekijken van de producten op de OV-Chipkaart. Ook buitenlandse vervoerbewijzen naar de populairste bestemmingen in Belgie, Duitsland, Luxemburg en Frankrijk zijn te koop bij de automaat. Voor alle andere bestemmingen kan men terecht bij het internationale loket op de stations van Amsterdam Centraal, Den Haag Centraal, Rotterdam Centraal en Utrecht Centraal. Ook zijn internationale vervoerbewijzen verkrijgbaar via de website van NS HiSpeed. Alle binnenlandse stations zitten in de huidige automaat.

Afbeelding
De huidige kaartautomaat van NS: Een met touchscreen.


Met de invoering van de OV-Chipkaart is het heel belangrijk geworden dat de kaartautomaten voorbereid zijn op de mogelijkheden die daarvoor al zijn ingevoerd of nog gaan worden. Met de nieuwe kaartautomaat is het mogelijk daar op korte termijn op in te spelen. Er zijn drie soorten automaat op dit moment op de stations van NS:

 • De volledige versie: Dit is de kaartautomaat die te herkennen is aan de blauwe band aan de bovenzijde met NS-logo, met de toevoeging "Kopen OV-Chipkaart" en het OV-Chipkaartlogo. Bij deze kaartautomaat is het mogelijk papieren vervoerbewijzen te kopen, een OV-Chipkaart (alleen anoniem) te kopen en op te laden en daarnaast is het mogelijk om bij deze automaat zowel met bankpas als met muntgeld te betalen.
 • De versie met mogelijkheid de OV-Chipkaart op te laden. Deze automaat heeft geen vermelding "Kopen OV-Chipkaart", maar is wel voorzien van het OV-Chipkaartlogo. Bij deze kaartautomaat is het mogelijk papieren vervoerbewijzen te kopen, de OV-Chipkaart op te laden (maar niet aan te schaffen) en te betalen met bankpas (en dus niet met muntgeld).
 • De versie zonder OV-Chipkaartmogelijkheden. Deze automaten staan op stations waar alleen andere vervoerders dan NS rijden. Ze zijn te herkennen aan het ontbreken van het OV-Chipkaartlogo. Bij deze automaten is het alleen mogelijk papieren vervoerbewijzen aan te schaffen en te betalen met bankpas.
Daarnaast zijn er nog 2 andere automaten te vinden op een aantal stations in Nederland:
 • De Arriva-automaat. Deze is alleen te vinden op de stations waar Arriva rijdt. Bij deze automaat is het alleen mogelijk om de OV-Chipkaart op te laden of te kopen. Papieren vervoerbewijzen verkoopt deze automaat niet. Er kan alleen met bankpas betaald worden.
 • De Veolia-automaat. Deze heeft geen mogelijkheden om een OV-Chipkaart te kopen of op te laden. Er kan alleen met bankpas betaald worden.
Hoe werkt de kaartautomaat?
Het belangrijkste van deze Hoe werkt het? is natuurlijk de behandeling van de werking van de kaartautomaat. We behandelen alleen de automaat van NS, simpelweg omdat deze het meest voorkomt in Nederland.

Alle kaartautomaten van NS hebben hetzelfde beginscherm. Gebruikers van de OV-Chipkaart worden er op gewezen dat als ze iets met hun OV-Chipkaart willen doen (opladen, de inhoud van de kaart bekijken of een bestelling ophalen), ze deze voor de kaartlezer moeten houden aan de rechterkant van het scherm. Ook is het mogelijk in het beginscherm aan te geven dat je geen OV-Chipkaart hebt. Voor buitenlandse reizen is er een aparte knop die op het scherm staat.

Afbeelding
Het beginscherm van de huidige kaartautomaat.


Op het beginscherm staat aangegeven op welke manieren er betaald kan worden: Met muntgeld (alleen bij de volledige versie, herkenbaar aan het "Kopen OV-Chipkaart"-opschrift aan de bovenzijde van de automaat), met bankpas (herkenbaar aan het Maestro-logo) en eventueel met een creditcard (herkenbaar aan het logo van Mastercard, Visa en V-Pay). Daarnaast is de mogelijkheid beschikbaar de automaat in het Engels weer te geven door op de Britse vlag te klikken. Terugzetten naar het Nederlands is mogelijk door op de Nederlandse vlag te klikken.

Ik wil een papieren treinkaartje kopen
Waarschijnlijk alleen in 2013 is het nog mogelijk om papieren treinkaartjes te kopen. Het is de bedoeling dat in 2014 iedereen in Nederland op de OV-Chipkaart reist. Tot die tijd is het nog mogelijk om een papieren treinkaartje te kopen, maar de mogelijkheden nemen wel langzaamaan af. Zo is het alleen nog mogelijk kaartjes op datum te kopen (ook in de nabije toekomst) en is het assortiment beperkt tot enkele reizen en retours. De Railrunner, het Maandtrajectabonnement, de buitenlandse vervoerbewijzen en de vervoerbewijzen voor Treintaxi zijn ook nog verkrijgbaar.

1. Druk op het beginscherm op de knop "Ik heb geen OV-Chipkaart".
2. Druk in het volgende scherm links onderin op de knop "Papieren kaartjes".
3. Maak een keuze uit de mogelijkheden. Enkele reis, Dagretour, Railrunner (4 t/m 11 jaar), kaartjes voor Jaartrajectabonnement, Maandtrajectabonnement, Fyra of ICE Toeslag of Overig (voor Treintaxi, Dagkaart Hond of Dagkaart Fiets). De knop Buitenland is voor de populairste buitenlandse bestemmingen.
4. Bij Enkele reis of Dagretour: Kies de eerste letter van het bestemmingstation. Kies hierna eventueel de tweede letter van het bestemmingstation. Maak een keuze uit de mogelijkheden die tevoorschijn komen.
5. Maak een keuze uit 1e klas of 2e klas.
6. Maak een keuze of het vervoerbewijs voor vandaag geldig moet zijn of op een andere datum. Indien het vervoerbewijs voor een andere datum geldig moet zijn, dien je hierna in de kalender die getoond wordt de gewenste datum aan te tikken.
7. Maak een keuze uit Vol Tarief of Gereduceerd Tarief. Let op: Gereduceerd tarief is alleen voor houders van het 'oude' Voordeelurenabonnement en studenten met een OV-Studentenkaart die willen reizen buiten hun vrij reizenperiode. Heb je een nieuw abonnement (Altijd Voordeel, Dal Vrij, Dal Voordeel of Weekend Vrij)? Dan moet je in- en uitchecken: Een papieren kaartje met korting bij deze abonnementen is niet geldig!
8. Maak een keuze uit de betalingsmogelijkheden: Muntgeld (indien van toepassing), bankpas of creditcard (alleen op de grote stations).
9. Bij betaling met een bankpas: Plaats de bankpas in de sleuf, toets de pincode in, druk op de groene knop van het betalingspaneel en kies voor de groene knop om een betalingsbewijs uit te printen of de rode knop om geen betalingsbewijs te ontvangen.

De automaat zal het papieren vervoerbewijs printen als alle bovenstaande stappen zijn afgerond en de betaling is voldaan.

Ik wil een anonieme OV-Chipkaart kopen
Bij de automaten van NS waar de vermelding "OV-Chipkaart Kopen" aan de bovenzijde van de automaat is geplaatst (dit zijn de automaten die ook muntgeld accepteren) is het mogelijk om een anonieme OV-Chipkaart te kopen.

1. Druk in het beginscherm op de knop "Ik heb geen OV-Chipkaart".
2. Maak een keuze uit de mogelijkheden "Kopen OV-Chipkaart met saldo" en "Kopen OV-Chipkaart met Railrunner". De laatste keuze geeft de mogelijkheid een anonieme OV-Chipkaart te kopen met daarop geladen een Railrunner, die geldig is voor een kind van 4 tot en met 11 jaar. We gaan hieronder verder met de keuze OV-Chipkaart met saldo.
3. Kies het bedrag dat op de OV-Chipkaart geladen moet worden. Let op: Om met een anonieme OV-Chipkaart te kunnen reizen met NS, dien je minimaal 20 euro aan saldo op de kaart te hebben staan!
4. Klik op de gewenste betaalwijze (Muntgeld, Creditcard -indien mogelijk- of pinpas). De anonieme OV-Chipkaart kost €7,50. De rest van het te betalen bedrag bestaat uit het gekozen bedrag dat aan saldo op de kaart geladen wordt.
5. Bij betaling met een bankpas: Plaats de bankpas in de sleuf, toets de pincode in, druk op de groene knop van het betalingspaneel en kies voor de groene knop om een betalingsbewijs uit te printen of de rode knop om geen betalingsbewijs te ontvangen.

De automaat zal de opgeladen OV-Chipkaart afgeven als alle bovenstaande stappen zijn afgerond en de betaling is voldaan.
Let op: Voordat je gaat reizen, dien je de OV-Chipkaart in te checken bij een incheckpaal op het station! De kaart is bij afgifte reeds voorzien van Reizen op Saldo bij NS in de 2e klas. De kaart is meteen klaar voor gebruik.

Ik heb een OV-Chipkaart, maar die is nog niet geactiveerd voor het reizen bij NS. Hoe activeer ik mijn OV-Chipkaart voor het reizen bij NS?
Als je al een OV-Chipkaart hebt, anoniem of persoonlijk, is het goed mogelijk dat deze nog niet is geactiveerd voor het reizen bij NS. Activeren is eigenlijk niets anders dan een keuze maken tussen eerste of tweede klas. Aangezien in bus, tram en metro geen verschillende klassen zijn, is de OV-Chipkaart daar altijd meteen te gebruiken. Om de OV-Chipkaart te activeren voor het reizen bij NS, doe je het volgende:

1. Houd de te activeren OV-Chipkaart voor de kaartlezer, rechts onderaan het scherm van de kaartautomaat.
2. Kijk rechts bovenaan het scherm van de automaat naar de inhoud van de OV-Chipkaart: Het huidige saldo wordt getoond en ook de mededeling "Er staan geen NS-producten op uw kaart. U kunt nog NIET reizen bij NS."
3. Druk op "Laden overige producten".
4. Druk op "Reizen op saldo zonder NS abonnement".
5. Maak een keuze uit de standaard klasse waarin je wilt reizen. Reis je altijd tweede klas, kies dan voor tweede klas. Reis je altijd eerste klas, kies dan voor eerste klas.
6. Druk rechts bovenin op "Akkoord".
7. Houd de OV-Chipkaart nu wederom voor de kaartlezer.
8. Het scherm toont nu het product dat op de kaart geladen is.

Let op: Voordat je gaat reizen, dien je de OV-Chipkaart in te checken bij een incheckpaal op het station!

Ik heb een product besteld voor de OV-Chipkaart en heb een e-mail ontvangen waarin staat dat ik het product op kan halen. Hoe haal ik het product op?

1. Houd de OV-Chipkaart waarvoor het product is besteld voor de kaartlezer, rechts onderaan het scherm van de kaartautomaat.
2. Druk op "Ophalen bestelling". De automaat haalt dan de bestelling op.
3. De automaat toont welk product er is opgehaald. Toont de automaat hier de melding "Er staat geen product voor u klaar"? Neem dan contact op met de Klantenservice van NS of ga langs bij het loket. Mogelijk staan er meerdere producten klaar. Producten die niet verplicht direct opgeladen hoeven te worden, staan in dit scherm als beschikbaar aangegeven en kunnen aangetikt worden om ook op de kaart te laden.
4. Druk op "Akkoord".
5. Houd de OV-Chipkaart nu wederom voor de kaartlezer.
6. Het scherm toont nu het product dat op de kaart geladen is.

Let op: Voordat je gaat reizen, dien je de OV-Chipkaart in te checken bij een incheckpaal op het station!

Ik wil saldo op mijn OV-Chipkaart laden. Hoe doe ik dat?
Om te kunnen reizen met de OV-Chipkaart, heb je minimaal 4 euro aan saldo nodig om te kunnen reizen met bus, tram en metro. Om met de trein van NS te kunnen reizen, heb je een hoger saldo nodig: Heb je een persoonlijke OV-Chipkaart (met foto, naam en geboortedatum), dan heb je minimaal 10 euro nodig. Heb je een anonieme OV-Chipkaart (zonder foto, naam en geboortedatum), dan heb je minimaal 20 euro nodig. Met alle kaarten mag je 4 euro 'rood' staan, dus voor een persoonlijke kaart is het absolute minimum 6 euro aan saldo om in te kunnen checken bij de trein en bij een anonieme kaart is het absolute minimum 16 euro om in te kunnen checken bij de trein.

1. Houd de OV-Chipkaart waarvan je het saldo op wilt laden voor de kaartlezer, rechts onderaan het scherm van de kaartautomaat.
2. Het scherm toont in de bovenste knop "Opladen saldo" ook meteen het huidige saldo. Je krijgt naast die knop meteen de melding "Let op: Uw saldo is te laag om te reizen op saldo bij NS" als je saldo daarvoor te laag is. Druk op de knop "Opladen saldo".
3. Maak een keuze voor het op te laden bedrag. De automaat geeft meteen aan welk bedrag er minimaal op je kaart moet staan om te kunnen reizen op saldo bij NS.
4. Klik op de gewenste betaalwijze (Muntgeld, Creditcard -indien mogelijk- of pinpas).
5. Bij betaling met een bankpas: Plaats de bankpas in de sleuf, toets de pincode in, druk op de groene knop van het betalingspaneel en kies voor de groene knop om een betalingsbewijs uit te printen of de rode knop om geen betalingsbewijs te ontvangen.
6. Houd de OV-Chipkaart nu wederom voor de kaartlezer.
7. Het scherm toont nu het product bijgeladen saldo en het huidige saldo op de kaart. Maak een keuze of je een betalingsbewijs wilt of niet.

Let op: Voordat je gaat reizen, dien je de OV-Chipkaart in te checken bij een incheckpaal op het station!

Ik heb een abonnement dat mij recht geeft om 3 andere personen met 40% korting mee te nemen. Hoe plaats ik Samenreiskorting bij die personen op hun OV-Chipkaart?
Houders van een NS-abonnement of OV-Studentenkaart hebben het recht om 3 andere personen met 40% korting mee te laten reizen. Zolang er nog papieren treinkaartjes te koop zijn, is dat mogelijk met een papieren vervoerbewijs. Maar ook op de OV-Chipkaart is Samenreiskorting mogelijk. Om dit te kunnen doen, hebben de meereizende reizigers elk hun eigen OV-Chipkaart nodig. Dit mag een persoonlijke kaart zijn, maar ook een anonieme OV-Chipkaart is hiervoor geschikt. Samenreiskorting is doordeweeks alleen na 09.00 uur geldig. Meer over Samenreiskorting lees je in Hoe werkt het: Samenreiskorting op dit forum. viewtopic.php?p=1407#p1407

1. Houd de OV-Chipkaart van de eerste meereizende persoon voor de kaartlezer, rechts onderaan het scherm van de kaartautomaat.
2. Druk op "Laden overige producten".
3. Druk op "Samenreiskorting".
4. Kies de klasse waarin gereisd zal worden: Eerste klas of tweede klas.
5. Druk op "Akkoord".
6. Houd de OV-Chipkaart nu wederom voor de kaartlezer.
7. Het scherm toont nu het product dat is geladen op de OV-Chipkaart.
8. Herhaal dit vanaf punt 1 voor iedere meereizende persoon.

Let op: Voordat je gaat reizen, dien je de OV-Chipkaart in te checken bij een incheckpaal op het station! Samenreiskorting geldt per enkele reis; na het uitchecken vervalt het automatisch. Indien je ook weer samen terugreist, dien je voor aanvang van de terugreis de bovenstaande stappen te herhalen. Om te kunnen reizen met Samenreiskorting is er voor een persoonlijke OV-Chipkaart minimaal 10 euro aan saldo nodig en voor een anonieme OV-Chipkaart minimaal 20 euro. Tijdens de gemaakte reis zal er eenmalig 40% korting op het te betalen bedrag worden berekend.

Ik wil graag reizen op een van de Keuzedagen (60+) die bij mijn abonnement horen. Hoe doe ik dat?

1. Houd de OV-Chipkaart waar het abonnement op staat voor de kaartlezer, rechts onderaan het scherm van de kaartautomaat.
2. Druk op "Ophalen Keuzedag".
3. De automaat haalt nu de beschikbare Keuzedagen op. De Keuzedag die het minst lang geldig is en waarmee direct gereisd kan worden, wordt geselecteerd aangeboden. Het is mogelijk dat er nog een Keuzedag wordt getoond, degene die een geldigheid heeft van het kalenderjaar. Indien deze Keuzedag gebruikt moet worden in plaats van de Keuzedag met de minst lange geldigheid, dan moet de genoemde Keuzedag geselecteerd worden.
4. Druk op "Akkoord".
5. Houd de OV-Chipkaart nu wederom voor de kaartlezer.
6. Het scherm toont nu het product dat is geladen op de OV-Chipkaart.

Let op: Voordat je gaat reizen, dien je de OV-Chipkaart in te checken bij een incheckpaal op het station!

Ik wil in een andere klasse reizen dan dat ik normaal doe. Hoe doe ik dat?
Het is mogelijk om in een andere klasse te reizen dan de standaard klasse waarop je OV-Chipkaart is ingesteld. Reis je standaard tweede klas en wil je vandaag een keer gebruik maken van de eerste klas? Of wil je voortaan altijd in de eerste klas reizen? De OV-Chipkaart is heel gemakkelijk bij de kaartautomaat om te zetten voor deze reis.

1. Houd je OV-Chipkaart voor de kaartlezer, rechts onderaan het scherm van de kaartautomaat.
2. Druk op de knop "Wijzig klasse, Huidig:", waarbij er na 'huidig' de huidig ingestelde klasse wordt weergegeven.
3. Kies uit "Voortaan altijd 1e klas" of "Vandaag 2e klas". Andersom kan natuurlijk ook: Is je OV-Chipkaart standaard ingesteld op 1e klas, dan staat er: "Voortaan altijd 2e klas" of "Vandaag 2e klas".
4. Druk op "Akkoord".
5. Houd de OV-Chipkaart nu wederom voor de kaartlezer.
6. Het scherm toont nu het product dat is geladen op de OV-Chipkaart.

Let op: Voordat je gaat reizen, dien je de OV-Chipkaart in te checken bij een incheckpaal op het station!

Ik wil graag zien wat er op dit moment op mijn OV-Chipkaart staat. Hoe doe ik dat?
Het is bij iedere kaartautomaat van NS mogelijk om te zien welke producten er op de kaart staan, maar ook hoeveel saldo er op dit moment op de kaart staat. Ook als je niet meer zeker weet of je daarnet wel hebt in- of uitgecheckt, kun je dat bij de kaartautomaat bekijken.

1. Houd je OV-Chipkaart voor de kaartlezer, rechts onderaan het scherm van de kaartautomaat.
2. Het scherm toont nu in één oogopslag het huidige saldo (rechts bovenin), of je wel of niet bent ingecheckt bij NS (rechts bovenin) en in welke klasse je standaard reist (in de linkerrij, de knop "Wijzig klasse, Huidig:").
3. Druk op "Tonen alle producten op kaart".
4. Dit scherm laat zien of Automatisch opladen aan staat of niet, welk bedrag er automatisch wordt opgewaardeerd en bij welk bedrag deze dat doet. Daarnaast worden de reisproducten weergegeven, samen met hun geldigheid.
5. Druk op "Tonen Transacties". De kaartautomaat laat nu de laatste 10 transacties met deze OV-Chipkaart zien.
6. Zodra je klaar bent, druk je op "Stoppen/Naar beginscherm". De automaat gaat nu terug naar het beginscherm en de volgende reiziger kan niets meer zien van wat er op jouw OV-Chipkaart staat.

Ik wil reizen met mijn fiets en hiervoor een Dagkaart Fiets aanschaffen. Hoe doe ik dat?
Een Dagkaart Fiets is momenteel nog beschikbaar als papieren vervoerbewijs. De Dagkaart Fiets is echter ook al beschikbaar voor op de OV-Chipkaart. Hieronder geven we beide mogelijkheden weer.

Papieren Dagkaart Fiets
1. Druk in het beginscherm op "Ik heb geen OV-Chipkaart".
2. Druk in het volgende scherm links onderin op de knop "Papieren kaartjes".
3. Druk op de knop "Overig".
4. Druk op "Dagkaart Fiets".
5. Klik op de gewenste betaalwijze: Muntgeld (indien mogelijk) of bankpas.
6. Bij betaling met een bankpas: Plaats de bankpas in de sleuf, toets de pincode in, druk op de groene knop van het betalingspaneel en kies voor de groene knop om een betalingsbewijs uit te printen of de rode knop om geen betalingsbewijs te ontvangen.
7. De automaat zal nu de Dagkaart Fiets uitprinten.

Let op: Aan het vervoeren van een fiets zijn restricties verbonden. Op zowel de automaat als op het papieren kaartje staan de tijden aangegeven waarop er geen fiets vervoerd mag worden in de trein.

Dagkaart Fiets op de OV-Chipkaart
1. Houd je OV-Chipkaart voor de kaartlezer, rechts onderaan het scherm van de kaartautomaat
2. Druk op "Laden overige producten".
3. Druk op "Dagkaart Fiets".
4. Klik op de gewenste betaalwijze: Muntgeld (indien mogelijk) of bankpas.
5. Bij betaling met een bankpas: Plaats de bankpas in de sleuf, toets de pincode in, druk op de groene knop van het betalingspaneel en kies voor de groene knop om een betalingsbewijs uit te printen of de rode knop om geen betalingsbewijs te ontvangen.
6. Houd de OV-Chipkaart nu wederom voor de kaartlezer.
7. Het scherm toont nu het product dat is geladen op de OV-Chipkaart. Kies of je een betalingsbewijs wilt uitprinten of niet.

Let op: De eerstvolgende keer dat je incheckt met je OV-Chipkaart wordt deze toeslag ook geactiveerd. De rest van de dag blijft het product op je OV-Chipkaart staan en kun je deze gebruiken om je fiets te vervoeren. Aan het vervoeren van een fiets zijn restricties verbonden. Op de automaat staan de tijden aangegeven waarop er geen fiets vervoerd mag worden in de trein.

Ik wil mijn hond meenemen in de trein. Hoe doe ik dat?
Volg dezelfde stappen als hierboven bij Dagkaart Fiets. Daar waar Dagkaart Fiets staat, kun je dit vervangen door Dagkaart Hond. De procedure is verder exact hetzelfde.

Ik heb hulp nodig bij het gebruik van de kaartautomaat. Waar kan ik die hulp krijgen?
Op de kaartautomaat staat een telefoonnummer aangegeven, welke je kunt bellen als je hulp nodig hebt bij het gebruik van de kaartautomaat. Wil je een product op de OV-Chipkaart zetten of een papieren kaartje kopen, maar kom je er niet uit? Bel dan het 0800-nummer op de kaartautomaat en de medewerkers van de Servicecentrale van NS zullen je graag op afstand helpen. Zij kunnen de kaartautomaat eventueel op afstand bedienen en met je meekijken naar de handelingen die je uitvoert.

Ik wil graag oefenen met de kaartautomaat. Hoe doe ik dat?
Op ieder station in Nederland staan een of meerdere kaartautomaten. Deze zijn 24 uur per dag, 7 dagen in de week beschikbaar. Op ieder moment kan er dus geoefend worden met de kaartautomaat. Alle knoppen en mogelijkheden zijn uit te proberen, zodra je moet betalen waar je dat niet wilt, kun je heel simpel de actie afbreken door op "Stoppen/Naar beginscherm" te drukken.

Regent het of woon je te ver weg van een station om even te oefenen met de kaartautomaat? Dan is het ook mogelijk om online te oefenen, op de website van NS. Klik om te oefenen op de website van NS hier.

Trivia
 • NS heeft met de huidige kaartautomaten één van de meest klantvriendelijke automaten ter wereld.
 • Vooral de kaartautomaten in België staan bekend om hun slechte gebruikersvriendelijkheid. Door het gebruik van een extra glasplaat is de Belgische automaat erg moeilijk te bedienen. In België gaat men dan vooral veel naar het loket voor het aanschaffen van een vervoerbewijs.
 • Bij de kaartautomaten in Nederland is het nergens mogelijk om met papieren bankbiljetten te betalen, dit in verband met fraudegevoeligheid.
 • Om skimmen (het kopiëren van gegevens van je bankpas en je het lezen van je pincode) te voorkomen, heeft NS in 2009 een nieuwe voorzetmond geïntroduceerd. De anti-skimhaak wordt ook door het GVB in Amsterdam gebruikt. Hierna zijn er geen meldingen meer binnengekomen bij beide vervoersbedrijven over skimmen. De anti-skimhaak is dus een succes.
 • Papieren kaartjes op een ander traject kopen is ook mogelijk bij iedere kaartautomaat: Kies je eindbestemming en druk daarna op de knop "Huidig station:" en wijzig dit naar het gewenste beginstation. Zo is het mogelijk om een kaartje te kopen van Amsterdam naar Maastricht, terwijl je in Groningen bent.
 • Zodra er geen papieren treinkaartjes meer zijn, blijven de kaartautomaten staan om OV-Chipkaarten te kunnen kopen en opladen.
_______________________________________________________________
Wil je meer informatie over een ander onderwerp? OV-Ervaringen.nl zoekt voor je uit hoe het werkt!
Stuur ons het onderwerp waar je meer over wilt weten en in een nieuwe "Hoe werkt het?" krijg je antwoord op al je vragen! Kijk voor alle afleveringen van Hoe werkt het? hier.
Gebruikers-avatar
Mikos
Medewerker NS / Beheerder
Medewerker NS / Beheerder
 
Berichten: 812
Geregistreerd: Wo 25 Apr 2012 23:31

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

Re: Hoe werkt het: De kaartautomaat van NS

Berichtdoor Carpento » Zo 14 Apr 2013 15:01

Mikos schreef:Alle kaartautomaten van NS hebben hetzelfde beginscherm.

Die stelling durf ik te weerleggen, de verschillen zijn klein maar bij sommige automaten kan ik direct kiezen voor de dagretour, en bij sommige automaten moet je eerst klikken op 'ik heb geen OV-chipkaart' of 'papieren kaartjes' ;) Zal eens kijken of ik een keer plaatjes ervan kan maken :)
Carpento
 
Berichten: 32
Geregistreerd: Do 03 Mei 2012 13:03

Re: Hoe werkt het: De kaartautomaat van NS

Berichtdoor Mikos » Zo 14 Apr 2013 15:50

Daar ben ik inderdaad erg benieuwd naar; er zouden geen verschillen in mogen zitten. Hooguit op Schiphol zou er een verschil in kunnen zijn (wat te verklaren valt door de vele toeristen die er komen en het beginscherm al niet zouden snappen)...
Gebruikers-avatar
Mikos
Medewerker NS / Beheerder
Medewerker NS / Beheerder
 
Berichten: 812
Geregistreerd: Wo 25 Apr 2012 23:31

Re: Hoe werkt het: De kaartautomaat van NS

Berichtdoor Carpento » Ma 15 Apr 2013 12:52

Ik was iets te stellig. Het verschil zit niet in het eerste scherm maar in het tweede. Op het eerste scherm kies je voor 'Ik heb geen OV-chipkaart'. Afhankelijk van de automaat kun je dan óf direct voor diverse papieren kaartjes kiezen óf je moet eerst linksonder 'Papieren kaartjes' aantikken, waarna al die keuzes verschijnen.

Mea culpa :matthijs:
Carpento
 
Berichten: 32
Geregistreerd: Do 03 Mei 2012 13:03

Re: Hoe werkt het: De kaartautomaat van NS

Berichtdoor Mikos » Ma 15 Apr 2013 13:16

:mrgreen: Ik begon al aan mezelf te twijfelen.
Gebruikers-avatar
Mikos
Medewerker NS / Beheerder
Medewerker NS / Beheerder
 
Berichten: 812
Geregistreerd: Wo 25 Apr 2012 23:31

Re: Hoe werkt het: De kaartautomaat van NS

Berichtdoor Carpento » Ma 15 Apr 2013 14:16

Ik begon ook al aan jouzelf te twijfelen :hihi:
Carpento
 
Berichten: 32
Geregistreerd: Do 03 Mei 2012 13:03

Re: Hoe werkt het: De kaartautomaat van NS

Berichtdoor Tochjo » Ma 15 Apr 2013 16:56

Kopen van papieren kaartjes is wel direct mogelijk op de automaten zonder OV-chipkaartfunctionaliteit. Die hebben natuurlijk een ander beginscherm dan het scherm waarop ze wordt verzocht hun kaart voor de lezer te houden.
Gebruikers-avatar
Tochjo
 
Berichten: 20
Geregistreerd: Za 14 Jul 2012 18:34

Re: Hoe werkt het: De kaartautomaat van NS

Berichtdoor Jorick » Di 16 Apr 2013 08:17

Zijn die kaartautomaten er dan nog, zonder OV-chipkaart mogelijkheden?
Gebruikers-avatar
Jorick
Medewerker NS / Beheerder
Medewerker NS / Beheerder
 
Berichten: 142
Geregistreerd: Wo 25 Apr 2012 23:26
Woonplaats: Utrecht

Re: Hoe werkt het: De kaartautomaat van NS

Berichtdoor Mikos » Di 16 Apr 2013 11:25

Er zijn drie soorten automaat op dit moment op de stations van NS:

 • De volledige versie: Dit is de kaartautomaat die te herkennen is aan de blauwe band aan de bovenzijde met NS-logo, met de toevoeging "Kopen OV-Chipkaart" en het OV-Chipkaartlogo. Bij deze kaartautomaat is het mogelijk papieren vervoerbewijzen te kopen, een OV-Chipkaart (alleen anoniem) te kopen en op te laden en daarnaast is het mogelijk om bij deze automaat zowel met bankpas als met muntgeld te betalen.
 • De versie met mogelijkheid de OV-Chipkaart op te laden. Deze automaat heeft geen vermelding "Kopen OV-Chipkaart", maar is wel voorzien van het OV-Chipkaartlogo. Bij deze kaartautomaat is het mogelijk papieren vervoerbewijzen te kopen, de OV-Chipkaart op te laden (maar niet aan te schaffen) en te betalen met bankpas (en dus niet met muntgeld).
 • De versie zonder OV-Chipkaartmogelijkheden. Deze automaten staan op stations waar alleen andere vervoerders dan NS rijden. Ze zijn te herkennen aan het ontbreken van het OV-Chipkaartlogo. Bij deze automaten is het alleen mogelijk papieren vervoerbewijzen aan te schaffen en te betalen met bankpas.
Daarnaast zijn er nog 2 andere automaten te vinden op een aantal stations in Nederland:
 • De Arriva-automaat. Deze is alleen te vinden op de stations waar Arriva rijdt. Bij deze automaat is het alleen mogelijk om de OV-Chipkaart op te laden of te kopen. Papieren vervoerbewijzen verkoopt deze automaat niet. Er kan alleen met bankpas betaald worden.
 • De Veolia-automaat. Deze heeft geen mogelijkheden om een OV-Chipkaart te kopen of op te laden. Er kan alleen met bankpas betaald worden.

Je bent ook net een reiziger, Jorick... :wink:
Gebruikers-avatar
Mikos
Medewerker NS / Beheerder
Medewerker NS / Beheerder
 
Berichten: 812
Geregistreerd: Wo 25 Apr 2012 23:31

Re: Hoe werkt het: De kaartautomaat van NS

Berichtdoor Jorick » Di 16 Apr 2013 19:29

Aaaaaahhh. Ja, op dat soort stations heb ik niets te zoeken... ;-)

Verstuurd van mijn Galaxy Nexus met Tapatalk
Gebruikers-avatar
Jorick
Medewerker NS / Beheerder
Medewerker NS / Beheerder
 
Berichten: 142
Geregistreerd: Wo 25 Apr 2012 23:26
Woonplaats: Utrecht


Terug naar Vraagbaak

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron
lobed-depth
lobed-depth
lobed-depth
lobed-depth