OV-Chipkaart

Alle nieuwsberichten en bijbehorende discussies over het Openbaar Vervoer in binnen- en buitenland.

Re: OV-Chipkaart

Berichtdoor OVE Nieuwsdienst » Vr 09 Nov 2012 12:34

Maart 2013 volgende grote stap naar OV-Chipkaart bij NS

9 november 2012

De Nederlandse Spoorwegen (NS) hebben hun volgende stap op weg naar de OV-Chipkaart bekend gemaakt.

Op 14 november worden de kaartautomaten al aangepast, waarbij de OV-Chipkaart op de 'eerste plaats' komt te staan. Reizigers met een OV-Chipkaart krijgen vanaf dat moment een voorkeursbehandeling bij de kaartautomaat, omdat keuzemogelijkheden voor de OV-Chipkaart als eerste zullen verschijnen op het scherm. Wie dan nog een papieren kaartje wil kopen kan dat nog altijd doen, maar moet een handeling meer verrichten.

Vanaf maart 2013 wordt het papieren kortingskaartje afgeschaft voor Voordeelurenabonnementhouders, studenten en iedereen die meereist met Samenreiskorting. Vanaf dat moment valt er alleen nog met korting te reizen voor die groepen op de OV-Chipkaart. De benodigde producten daarvoor zijn bij de kaartautomaat op te laden, maar staan vaak al op de OV-Chipkaart die gebruikt wordt.

Dat heeft NS besloten na advies van de consumentenorganisaties, verenigd in het LOCOV, het Landelijk Overleg Consumentenbelangen Openbaar Vervoer. Ondanks dat zij lichte kritiek uitten, zal het papieren kortingskaartje voor de genoemde reizigersgroepen vanaf maart 2013 niet meer te koop zijn. De precieze datum wordt op een later moment bekend gemaakt. De consumentenorganisaties hadden altijd bezwaar op landelijke toepassing van de OV-Chipkaart bij het spoorvervoer, vanwege het dubbele opstaptarief dat betaald moet worden als er wordt overgestapt van de ene vervoerder op een andere. Dat probleem wordt naar verwachting begin 2013 opgelost, waarna er weer een drempel minder is om over te stappen op de OV-Chipkaart, die uiteindelijk in het hele Openbaar Vervoer in Nederland te gebruiken moet zijn.

Het overnemen van de eigen nieuwsberichten van OV-Ervaringen.nl is toegestaan met bronvermelding.
Gebruikers-avatar
OVE Nieuwsdienst
 
Berichten: 3178
Geregistreerd: Za 28 Apr 2012 16:37

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

Re: OV-Chipkaart

Berichtdoor Tochjo » Vr 09 Nov 2012 17:40

Tsja, het is een logische volgende stap, maar het maakt het niet makkelijker om mensen mee te nemen met korting die verder niet met het openbaar vervoer reizen. Dan moet je voor die mensen eerst een OV-chipkaart kopen, vervolgens een flink bedrag aan saldo en dat product erop laden en dan nog eens in- en uitchecken per vervoerder. Ik neem trouwens aan dat dat product Samenreiskorting tegen die tijd ook bij de overige vervoerders geaccepteerd wordt?
Gebruikers-avatar
Tochjo
 
Berichten: 20
Geregistreerd: Za 14 Jul 2012 18:34

Re: OV-Chipkaart

Berichtdoor Tochjo » Vr 09 Nov 2012 18:11

Tochjo schreef:Ik neem trouwens aan dat dat product Samenreiskorting tegen die tijd ook bij de overige vervoerders geaccepteerd wordt?

Volgens dit document wordt daar inderdaad hard aan gewerkt. En is het bemoeilijken van samenreizen met korting voor incidentele reizigers "één van de uitgangspunten bij NS ten aanzien van de OV-chipkaart" (te weten, iedereen die recht heeft op korting reist met een OV-chipkaart).
Gebruikers-avatar
Tochjo
 
Berichten: 20
Geregistreerd: Za 14 Jul 2012 18:34

Re: OV-Chipkaart

Berichtdoor OVE Nieuwsdienst » Di 13 Nov 2012 13:34

Storing aan Friese ov-apparatuur

13 november 2012

LEEUWARDEN - Reizigers met het openbaar vervoer in Friesland en Groningen hebben dinsdagmorgen te maken met een storing aan de ov-chipkaartapparatuur.

Een deel van de palen, waarop reizigers met hun ov-chipkaart moeten in- en uitchecken, werkt niet. Monteurs proberen de stroring te verhelpen.

Bij de kaartjesautomaten kan inmiddels weer gepind worden.

Lees hier verder...
Gebruikers-avatar
OVE Nieuwsdienst
 
Berichten: 3178
Geregistreerd: Za 28 Apr 2012 16:37

Re: OV-Chipkaart

Berichtdoor OVE Nieuwsdienst » Wo 14 Nov 2012 11:13

Papieren treinkaartje blijft gewoon bestaan

14 november 2012

Het papieren treinkaartje blijft bestaan voor reizigers die slechts af en toe met de trein gaan.

Het papieren treinkaartje blijft bestaan voor incidentele treinreizigers. Dat laat de NS weten in antwoord op vragen die het Landelijk Overleg Consumentenbelangen Openbaar Vervoer (Locov) eerder stelde over de plannen van het treinbedrijf om papieren kaartjes vanaf volgend jaar stap voor stap te vervangen door de OV-chipkaart.

Lees hier verder...
Gebruikers-avatar
OVE Nieuwsdienst
 
Berichten: 3178
Geregistreerd: Za 28 Apr 2012 16:37

Re: OV-Chipkaart

Berichtdoor OVE Nieuwsdienst » Za 24 Nov 2012 13:43

Volgend jaar ook korting op anonieme ov-chipkaart

24 november 2012

UTRECHT – De Nederlandse Spoorwegen bieden vanaf maart 2013 de mogelijkheid om op een anonieme ov-chipkaart met korting te reizen.

Reizen met korting kan nu alleen nog op een persoonlijke kaart, die alle ritten registreert. Als ook gebruikers van anonieme ov-chipkaarten met korting kunnen reizen, maakt dat het voor abonnementshouders mogelijk om andere kaartgebruikers mee te laten reizen op hun korting. Dat kon eerder al met papieren kaartjes, maar digitaal is dat nog niet geregeld.

Lees hier verder...
Gebruikers-avatar
OVE Nieuwsdienst
 
Berichten: 3178
Geregistreerd: Za 28 Apr 2012 16:37

Re: OV-Chipkaart

Berichtdoor OVE Nieuwsdienst » Do 06 Dec 2012 13:13

Einde dubbel opstaptarief treinreizigers in zicht

6 december 2012

Het ziet ernaar uit dat treinreizigers binnenkort over kunnen stappen van de ene vervoerder naar de andere zonder daarvoor opnieuw een opstaptarief te moeten betalen.

Reizigers betalen nu twee keer een opstaptarief als ze overstappen van een trein van de NS naar een andere aanbieder. Daar bestaat veel weerstand tegen. Volgens staatssecretaris Wilma Mansveld van Verkeer streven de betrokken openbaar vervoerders ernaar een oplossing begin volgend jaar technisch mogelijk te maken.

Haar ministerie, de Tweede Kamer en veel reizigers willen al langer af van de dubbele kosten voor de treinreiziger, maar tot nu toe schoot het daarmee niet echt op. Het belangrijkste probleem was ook dat het schrappen van het dubbele opstaptarief de vervoerders inkomsten scheelt.

Lees hier verder...
Gebruikers-avatar
OVE Nieuwsdienst
 
Berichten: 3178
Geregistreerd: Za 28 Apr 2012 16:37

Re: OV-Chipkaart

Berichtdoor OVE Nieuwsdienst » Do 27 Dec 2012 11:44

PvdA eist duidelijkheid afsluiting van Amersfoort CS

27 december 2012

AMERSFOORT - De PvdA wil duidelijkheid over het voornemen van NS om de traverse door het station af te sluiten. Dit naar aanleiding van gesprekken met ondernemers bij Station Amersfoort.

Volgens PvdA-raadslid Ramon Smits Alvarez vormt de traverse een belangrijke verbindingsroute tussen het Soesterkwartier en de binnenstad. ,,Daardoor moet ook doorgang voor niet-treinreizigers gewaarborgd blijven."

Smits Alvarez stelde al in oktober 2010 vragen aan het college over de plaatsing van de OV-chipkaart poortjes en de mogelijke gevolgen voor de toegankelijkheid van de stationstraverse. ,,Wethouder Buijtelaar reageerde toen in gesprek te zijn met de NS hierover. Ook hij wil de traverse voor iedereen toegankelijk houden. Uit verschillende gesprekken met ondernemers blijkt echter toch dat NS tot afsluiting wil over gaan."

Lees hier verder...
Gebruikers-avatar
OVE Nieuwsdienst
 
Berichten: 3178
Geregistreerd: Za 28 Apr 2012 16:37

Re: OV-Chipkaart

Berichtdoor OVE Nieuwsdienst » Do 27 Dec 2012 11:47

Databank voor verloren ov-chipkaarten

27 december 2012

NIEUWEGEIN - Trein- en busreizigers kunnen op de nieuwe website OVkwijt.nl zien of hun verloren chipkaart is teruggevonden. De website is een dienst van het reisinformatiebedrijf TotalOV.

Initiatiefnemer Celemente Valli zette de nieuwe website op omdat hij merkte dat er behoefte bestaat aan een digitaal meldpunt van verloren ov-chipkaarten. ,,Vervoersbedrijven vinden veel verloren chipkaarten terug, maar hebben geen zin om de eigenaar te zoeken omdat het hun werk niet is en alleen maar geld kost. Het is voor hen veel gemakkelijker om tegen reizigers te zeggen: blokkeer hem maar en de kosten zijn voor jou. In plaats daarvan bieden wij nu een digitale database. Vervoersbedrijven en particulieren kunnen ons gevonden chipkaarten sturen en reizigers zijn voordeliger uit."

Zij betalen het bedrijf vanaf 3,50 euro om hun gevonden kaart op te sturen. Een nieuwe kaart kost minstens 7,50 euro. ,,Maar wie z'n NS-kaart kwijt is, moet eerst bellen met een betaald 0900-nummer om de kaart te blokkeren, vervolgens 11 euro betalen en het duurt vier tot zes weken voordat de nieuwe kaart is gearriveerd. In die periode maken veel mensen ook extra kosten."

Lees hier verder...
Gebruikers-avatar
OVE Nieuwsdienst
 
Berichten: 3178
Geregistreerd: Za 28 Apr 2012 16:37

Re: OV-Chipkaart

Berichtdoor OVE Nieuwsdienst » Vr 11 Jan 2013 13:30

Ov fors duurder door chipkaart

11 januari 2013

AMSTERDAM - Tram- en busritten worden dit jaar flink duurder door de invoering van de ov-chipkaart. Soms stijgt de prijs zelfs met honderd procent.

Afgesproken was met de rijksoverheid dat de afschaffing van de strippenkaart in het eerste jaar niet zou leiden tot tariefsverhogingen. Nu dat jaar voorbij is, stijgen de prijzen aanzienlijk. Vooral de kosten van de vroegere sterabonnementen stijgen fors.

Lees hier verder...
Gebruikers-avatar
OVE Nieuwsdienst
 
Berichten: 3178
Geregistreerd: Za 28 Apr 2012 16:37

Re: OV-Chipkaart

Berichtdoor OVE Nieuwsdienst » Ma 21 Jan 2013 11:52

Meetfout Syntus bij afstand haltes

21 januari 2013

APELDOORN - Als de bus bij een uitstaphalte twee meter te ver doorrijdt, betaal je zomaar een kilometer extra. Gevolg van de invoering van de ov-chipkaart.

Busvervoerder Syntus laat de situatie voortbestaan. "Instappende reizigers profiteren hier weer van." Bij vijf procent van de busritten van Syntus gaat de afrekening fout. Dat zegt de busvervoerder naar aanleiding van klachten van reizigers.

Reizigers zien dan op hun afrekening via Mijn Syntus dat er een kilometer te veel of te weinig van hun ov-chipkaart is afgeschreven. Een reiziger uit Loenen die de ritadministratie nauwkeurig bijhoudt, maakte de Stentor hierop attent. In dit geval was van de zes trajecten maar op één traject sprake van een constante, dagelijks vaste ritprijs. De afrekening leverde prijsverschillen op van 31 tot 43 cent voor eenzelfde rit.

Lees hier verder...
Gebruikers-avatar
OVE Nieuwsdienst
 
Berichten: 3178
Geregistreerd: Za 28 Apr 2012 16:37

Re: OV-Chipkaart

Berichtdoor OVE Nieuwsdienst » Ma 28 Jan 2013 11:28

Nieuwe ov-chipkaart voor blinden

28 januari 2013

De NS en verscheidene andere openbaar vervoerbedrijven komen met een nieuwe chipkaart voor blinden en slechtzienden.

Met de kaart hoeven ze niet meer in en uit te checken op de perrons. Blinden en slechtzienden kunnen telefonisch of op internet hun reis boeken en daarna zonder in te checken met de trein reizen. De kaart is begin komend jaar te koop.

Lees hier verder...
Gebruikers-avatar
OVE Nieuwsdienst
 
Berichten: 3178
Geregistreerd: Za 28 Apr 2012 16:37

Re: OV-Chipkaart

Berichtdoor OVE Nieuwsdienst » Di 05 Feb 2013 11:28

Vernielers metrostations in Rotterdam via camera beboet

5 februari 2013

Met nieuwe methodes probeert de RET de kleine harde kern tourniquetvandaal in de kraag te vatten.

Vandalen en zwartrijders op metrostations in Rotterdam maken geen schijn van kans meer. De RET pikt hen dankzij cameratoezicht feilloos uit de massa en kan ze zelfs op afstand een proces-verbaal geven.

De overtreders worden in de gaten gehouden door bevoegde controleurs, zogenaamde BOA’s, die meekijken met de mensen van cameratoezicht. Ook worden er controleurs in burger ingezet op de hotspots. “Iemand die op station Eendrachtsplein een poortje intrapt kan op basis van camerabeelden op Beurs uit de metro worden gehaald en beboet”, legt Frouke Albers, woordvoerder RET, uit. Daarnaast kan een bevoegde BOA op basis van de beelden die hij via de camera ziet ook op afstand proces-verbaal opmaken. Dat geldt dan als ‘heterdaad’. Albers: “Zo kunnen we ook op afstand doorpakken.”

Lees hier verder...
Gebruikers-avatar
OVE Nieuwsdienst
 
Berichten: 3178
Geregistreerd: Za 28 Apr 2012 16:37

Re: OV-Chipkaart

Berichtdoor OVE Nieuwsdienst » Ma 11 Feb 2013 11:56

'Sterabonnement bus overhaast afgeschaft'

11 februari 2013

ARNHEM - Het sterabonnement voor het busvervoer is overhaast afgeschaft, dat verwijt reizigersorganisatie ROCOV de provincie Gelderland.

Sinds 1 januari zijn er geen trajectkaarten meer te koop in de bus, omdat het abonnement niet op een OV-chipkaart kan worden gezet. Volgens ROCOV hebben andere provincies het abonnement nog niet afgeschaft, omdat er nog geen alternatief is.

Het blijft klachten regenen over de kosten van het busvervoer. Reizigers betalen nu soms het dubbele voor hun rit.

Lees hier verder...
Gebruikers-avatar
OVE Nieuwsdienst
 
Berichten: 3178
Geregistreerd: Za 28 Apr 2012 16:37

Re: OV-Chipkaart

Berichtdoor OVE Nieuwsdienst » Wo 13 Feb 2013 12:37

Dubbel opstaptarief OV-chipkaart verdwijnt op 20 maart

13 februari 2013

Reizigers betalen vanaf 20 maart geen dubbel opstaptarief meer als ze met de OV-chipkaart van de ene treinvervoerder naar de andere treinvervoerder overstappen.

Dat schrijft staatssecretaris Wilma Mansveld in een brief (PDF-Alert!) aan de Tweede Kamer. Reizigers die inchecken met de OV-chipkaart betalen een opstaptarief van 0,86 euro. Als ze overstappen naar een andere vervoerder betalen ze dat opstaptarief nogmaals. Dit was voor veel mensen een reden om een papieren kaartje te blijven gebruiken.

Lees hier verder...
Gebruikers-avatar
OVE Nieuwsdienst
 
Berichten: 3178
Geregistreerd: Za 28 Apr 2012 16:37

Re: OV-Chipkaart

Berichtdoor Fabian318 » Wo 13 Feb 2013 19:14

Maar tussen b.v. Doetinchem en Utrecht betaal je met een chipkaart straks toch ook 16,03 euro (i.p.v. 14,xx euro met een papieren kaartje) omdat NS geen opstaptarief hanteert?
Gebruikers-avatar
Fabian318
Medewerker DB
Medewerker DB
 
Berichten: 74
Geregistreerd: Do 27 Sep 2012 21:54
Woonplaats: Münster (Westf.)

Re: OV-Chipkaart

Berichtdoor OVE Nieuwsdienst » Do 14 Feb 2013 14:27

Vanaf 20 maart geen papieren treinkaartjes met korting meer

14 februari 2013

Vanaf woensdag 20 maart aanstaande verdwijnen papieren kortingskaartjes voor houders van het 'oude' Voordeelurenabonnement, studenten en reizigers die reizen op Samenreiskorting bij de Nederlandse Spoorwegen (NS) uit het assortiment.

Daarmee neemt NS de volgende stap in de overgang van papieren treinkaartjes naar de OV-Chipkaart. De OV-Chipkaart moet uiteindelijk het enige vervoerbewijs voor het gehele openbaar vervoer in Nederland worden. Met de OV-Chipkaart kan gereisd worden in trein, bus, tram en metro met één vervoerbewijs. Stapsgewijs wordt die overgang doorgevoerd.

Zo zijn sinds dit jaar papieren kaartjes zonder datum al niet meer te koop. De volgende stap is het verdwijnen van papieren kortingskaartjes, die gekocht konden worden door houders van het 'oude' Voordeelurenabonnement, studenten die buiten hun vrij reizenperiode reisden en reizigers die met iemand meereisden met Samenreiskorting. Zij zijn vanaf 20 maart aangewezen op de OV-Chipkaart. Voor houders van het Voordeelurenabonnement houdt dit in dat zij voortaan verplicht worden om in- en uit te checken om korting te krijgen. Studenten worden op deze manier ook verplicht altijd in- en uit te checken. Tijdens hun vrij reizenperiode moesten ze dit al, voortaan in de uren dat zij met hun OV-Studentenkaart korting hebben dus ook. Voor reizigers die met iemand mee willen reizen op Samenreiskorting bestaat sinds eind vorig jaar de mogelijkheid om op de OV-Chipkaart alsnog met Samenreiskorting te kunnen reizen.

Jaartrajecthouders
Alleen voor Jaartrajecthouders blijft het papieren kortingkaartje (voorlopig) nog bestaan. Omdat zij voorlopig nog niet in- en uit kunnen checken buiten het traject waarop zij vrij mogen reizen, zijn zij nog gebonden aan het papieren kortingskaartje. Voor hen blijft het papieren kortingskaartje bij zowel de kaartautomaat als bij het loket beschikbaar. Op een later moment kunnen ook Jaartrajecthouders volledig gebruik maken van de OV-Chipkaart waarop hun abonnement staat, zodra Traject Vrij wordt geactiveerd.

Het overnemen van de eigen nieuwsberichten van OV-Ervaringen.nl is toegestaan, met bronvermelding en deeplink.
Gebruikers-avatar
OVE Nieuwsdienst
 
Berichten: 3178
Geregistreerd: Za 28 Apr 2012 16:37

Re: OV-Chipkaart

Berichtdoor OVE Nieuwsdienst » Zo 17 Feb 2013 12:41

NS wil één tarief bij vervoerders op spoor

17 februari 2013

HILVERSUM - Alle vervoerders op het spoor moeten één tarief gaan rekenen voor het reizen met de trein.

Daarvoor pleitte de directeur-consumentenmarkt Erik Beenen van de Nederlandse Spoorwegen zaterdagavond in het VARA consumentenprogramma Kassa. Nederland telt vijf treinvervoerders die verschillende tarieven berekenen aan hun reizigers. Als reizigers met een ov-chipkaart reizen en overstappen van de een op de andere vervoerder moet de reiziger in- en uitchecken en betaalt de reiziger een ander tarief.

Lees hier verder...
Gebruikers-avatar
OVE Nieuwsdienst
 
Berichten: 3178
Geregistreerd: Za 28 Apr 2012 16:37

Re: OV-Chipkaart

Berichtdoor OVE Nieuwsdienst » Ma 18 Feb 2013 13:34

“Eén prijstarief op het spoor is loze belofte”

18 februari 2013

NS kan belofte voor uniform prijstarief op het hele spoor niet waarmaken, zegt Veolia.

NS doet loze beloftes met het pleidooi voor een uniform prijstarief bij alle vervoerders op het spoor. “Zo’n belofte moet je kunnen waarmaken. Het principe is mooi, maar lastig haalbaar”, reageert directeur Manu Lageirse van Veolia Transport Nederland. “Het is geen goede zaak reizigers ijdele hoop te geven. De vijf spoorvervoerders kunnen dit namelijk niet alleen oplossen.”

De prijsverschillen tussen het landelijke en regionale spoor worden volgens Lageirse vooral door de provincies veroorzaakt. De huidige Wet Personenvervoer bepaalt dat de provincies en stadsregio’s de tarieven vaststellen bij een concessie op het regionale spoor. “Als bijvoorbeeld Gelderland geen goedkoper kaartje wil, dan gaat het niet door. Prijzen vaststellen zonder de provincie is in strijd met de wet.”

Lees hier verder...
Gebruikers-avatar
OVE Nieuwsdienst
 
Berichten: 3178
Geregistreerd: Za 28 Apr 2012 16:37

Re: OV-Chipkaart

Berichtdoor OVE Nieuwsdienst » Do 21 Feb 2013 12:08

Papieren kortingskaartje NS blijft nog even

21 februari 2013

Schaf het papieren kaartje met korting niet af!

Dat riepen regionale treinvervoerders woensdag tegen de NS. En met succes, het papieren kortingskaartje wordt nog niet vanaf 20 maart afgeschaft.

Eerder riepen Arriva, Connexxion, Syntus en Veolia al op om nog even te wachten met het afschaffen van het papieren kaartje. "Wij vinden dat deze stap veel te vroeg komt, omdat de gevolgen voor die groep reizigers nog onvoldoende duidelijk zijn", zo zei een woordvoerder. Tot voor kort zou het papieren kortingskaartje per 20 maart verleden tijd zijn.

Duurder
Volgens de vervoerders moet er eerst beter worden gekeken naar de tarieven van de chipkaart. In Limburg zijn bijvoorbeeld korte afstanden met de ov-chipkaart goedkoper dan met het papieren kaartje, maar lange afstanden zijn juist weer duurder. De NS zegt dat dat komt doordat de spoorwegen werken met een degressief betalingssysteem. Als reiziger betaal je dan voor iedere volgende kilometer een lager tarief. De regionale vervoerders hanteren volgens NS juist een vast bedrag per kilometer.

Lees hier verder...
Gebruikers-avatar
OVE Nieuwsdienst
 
Berichten: 3178
Geregistreerd: Za 28 Apr 2012 16:37

VorigeVolgende

Terug naar Het Laatste Nieuws

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron
lobed-depth
lobed-depth
lobed-depth
lobed-depth