Hoe werkt het: Samenreiskorting

Hier kan iedereen vragen stellen aan OV-personeel, maar ook het sollicitatietopic en de serie 'Hoe werkt het?' zijn hier te vinden.

Hoe werkt het: Samenreiskorting

Berichtdoor Mikos » Vr 17 Aug 2012 11:38

In de serie "Hoe werkt het?" behandelen we op OV-Ervaringen.nl verschillende zaken in het OV. We geven een korte uitleg over hoe het werkt, wat de regels zijn, wat je wel of juist niet mag doen en meer van dat soort zaken. In de rest van het topic kunnen vragen gesteld worden over dat onderwerp, maar ook bijzondere situaties kunnen worden besproken en discussies kunnen altijd een ander licht ergens op laten schijnen. Lees alle andere afleveringen van "Hoe werkt het?" hier op het forum.

Heb je na het lezen van onderstaand artikel vragen, opmerkingen of aanvullingen? Plaats ze dan in dit topic!


Samenreiskorting
In de treinen van NS, maar ook in die van Arriva, Breng, Connexxion, Syntus en Veolia, kunnen reizigers met NS- of OV-(jaar)abonnement, een Studenten OV-Chipkaart (met Studentenreisrecht) of de NS-Businesscard (alleen met geldig Dal Vrij, Traject Vrij of Trein Vrij) 3 personen meenemen die dan een product op hun OV-Chipkaart laden. Dat heet Samenreiskorting. De korting bedraagt, tijdens de uren van geldigheid, altijd 40%. Ook op de OV-Chipkaart is Samenreiskorting vanaf 20 maart 2013 geldig bij alle vervoerders, mits je binnen 35 minuten incheckt bij de andere vervoerder nadat je bij NS hebt uitgecheckt (of andersom)..

Voorwaarden
 • 1 houder van geldige abonnementen (zie hieronder) mag maximaal 3 personen meenemen met 40% korting.
 • Geldige abonnementen die recht geven op Samenreiskorting: Dal Voordeel, Dal Vrij, Weekend Vrij, Altijd Voordeel, Altijd Vrij, NS/OV-jaar- en Jaartrajectkaart, Traject Vrij (alleen op het afgekochte traject), OV-Studentenkaart (met geldig Studentenreisrecht), Voordeelurenabonnement, NS-Vervoer-/Legitimatiebewijs, FIP-kaart, NS-Businesskaart (alleen met geldig Dal Vrij, Traject Vrij of Trein Vrij-abonnement), Schiphol Forenskaart, Voordeelurenabonnement met geldigheid van 1 maand en Tijdelijk Voordeelurenabonnement.
 • Geldig van maandag tot en met vrijdag na 09.00 uur en na de avondspits (16.00-18.30 uur). In het weekend de gehele dag.
 • Ook geldig in treinen van Arriva, Breng, Connexxion, Syntus en Veolia.
 • Te activeren bij de kaartautomaat.
 • Meereizigers laden bij de kaartautomaat het Samenreiskorting-product op hun eigen OV-Chipkaart (per enkele reis).
Trivia
 • Samenreiskorting is alleen geldig op de OV-Chipkaart (en bij aangewezen e-tickets). Daarbij kunnen maximaal 3 reizigers een product op hun OV-Chipkaart laden en met een houder van de eerder genoemde abonnementen meereizen. De samenreiskorting geldt per enkele reis en dient per enkele reis op de OV-Chipkaart geladen te worden.
 • In de maanden juli en augustus is de samenreiskorting ook voor 09.00 uur geldig.
 • Ook Traject Vrij (zowel Jaar- als Maand) geeft ook recht op Samenreiskorting, maar alléén op het traject waarop het abonnement vrij reizen geeft.
 • Samenreiskorting is ook geldig op internationale vervoersbiljetten, tot aan de grens. Op het Nederlandse deel van het traject hebben 3 samenreizenden dan ook recht op 40% korting.
 • Samenreiskorting is tijdens de spitsuren niet geldig; tussen 06.30 en 09.00 uur en tussen 16.00 en 18.30 uur kun je niet met Samenreiskorting reizen.
Voorbeelden van hoe het niet moet
 • Reizigers worden geacht op hetzelfde traject samen te reizen en elkaar daadwerkelijk te kennen. Lukraak mensen aanwijzen bij controle en zeggen "Ik reis met hem/haar mee" geeft geen recht op Samenreiskorting.
 • Zomaar mensen aanspreken en vragen of er meegereisd mag worden, terwijl er niet over hetzelfde traject wordt samengereisd, geeft geen recht op Samenreiskorting.
Hoe gebruik je Samenreiskorting op de OV-Chipkaart?
Samenreiskorting op de OV-Chipkaart is aan regels gebonden: Je moet met iemand meereizen die reist op een abonnement dat recht geeft iemand mee te nemen met 40% korting. Vanaf 20 maart 2013 is Samenreiskorting op de OV-Chipkaart ook geldig bij de overige vervoerders (Arriva, Breng, Connexxion, Syntus en Veolia), mits je binnen 35 minuten incheckt bij de andere vervoerder nadat je bij NS hebt uitgecheckt (of andersom). Samenreiskorting op de OV-Chipkaart activeer je als volgt:
 • Houd de OV-Chipkaart van de eerste meereizende persoon voor de kaartlezer, rechts onderaan het scherm van de kaartautomaat.
 • Druk op "Laden overige producten".
 • Druk op "Samenreiskorting".
 • Kies de klasse waarin gereisd zal worden: Eerste klas of tweede klas.
 • Druk op "Akkoord".
 • Houd de OV-Chipkaart nu wederom voor de kaartlezer.
 • Het scherm toont nu het product dat is geladen op de OV-Chipkaart.
 • Herhaal dit vanaf punt 1 voor iedere meereizende persoon, met hun eigen OV-Chipkaart.
Let op: Voordat je gaat reizen, dien je de OV-Chipkaart in te checken bij een incheckpaal op het station! Samenreiskorting geldt per enkele reis; na het uitchecken vervalt het automatisch. Indien je ook weer samen terugreist, dien je voor aanvang van de terugreis de bovenstaande stappen te herhalen. Om te kunnen reizen met Samenreiskorting is er voor een persoonlijke OV-Chipkaart minimaal 10 euro aan saldo nodig en voor een anonieme OV-Chipkaart minimaal 20 euro. Tijdens de gemaakte reis zal er eenmalig 40% korting op het te betalen bedrag worden berekend.
_______________________________________________________________
Wil je meer informatie over een ander onderwerp? OV-Ervaringen.nl zoekt voor je uit hoe het werkt!
Stuur ons het onderwerp waar je meer over wilt weten en in een nieuwe "Hoe werkt het?" krijg je antwoord op al je vragen! Kijk voor alle afleveringen van Hoe werkt het? hier.
Gebruikers-avatar
Mikos
Medewerker NS / Beheerder
Medewerker NS / Beheerder
 
Berichten: 812
Geregistreerd: Wo 25 Apr 2012 23:31

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

Re: Hoe werkt het: Samenreiskorting

Berichtdoor steamengine » Do 01 Nov 2012 15:35

Samenreiskorting
In de treinen van NS, maar ook in die van Arriva, Connexxion, Syntus en Veolia, kunnen reizigers met NS- of OV-(jaar)abonnement, een Studenten OV-Chipkaart (met Studentenreisrecht) of de NS-Privilegepas 3 personen meenemen die dan een kaartje met 40% korting mogen kopen of een product op hun OV-Chipkaart laden. Dat heet Samenreiskorting. De korting bedraagt, tijdens de uren van geldigheid, altijd 40%.


Met papierenkaartjes is dit allemaal juist.

Maar als je medereiziger samenreiskorting laat laden op zijn of haar OV chipkaart, dit is dan alleen geldig in de treinen van NS, volgens hun website.
steamengine
 
Berichten: 1
Geregistreerd: Do 01 Nov 2012 15:17

Re: Hoe werkt het: Samenreiskorting

Berichtdoor Mikos » Za 03 Nov 2012 13:13

Daar heb je inderdaad gelijk in. Zolang er nog papieren kaartjes te koop zijn wordt het aangeraden om een papieren treinkaartje te kopen als je met iemand mee wilt reizen op Samenreiskorting en daarbij ook gebruik wilt maken van een andere vervoerder. Op termijn wil men dat wel gaan verhelpen, zodat je ook bij de andere vervoerders met samenreiskorting kunt reizen, maar voorlopig is dat nog niet mogelijk.

Ik voeg het toe in het overzicht. Dank voor je opmerking! :-)
Gebruikers-avatar
Mikos
Medewerker NS / Beheerder
Medewerker NS / Beheerder
 
Berichten: 812
Geregistreerd: Wo 25 Apr 2012 23:31

Re: Hoe werkt het: Samenreiskorting

Berichtdoor Tochjo » Za 03 Nov 2012 13:41

Mikos schreef:Sinds kort is de Samenreiskorting ook geldig op Maandnet- en Maandtrajectkaart. Als de houder van de Maandtrajectkaart buiten zijn eigen traject reist, betaalt deze vol tarief, maar mag deze wel 3 personen meenemen met 40% korting, na 09.00 uur.

Dat is natuurlijk hartstikke mooi (voor zolang die abonnementen nog verschijnen), maar ik vraag me dan af waarom ik dat hier voor het eerst lees. Ook nu ik actief gezocht heb op de website van NS vind ik hier geen informatie over :ehh:
Gebruikers-avatar
Tochjo
 
Berichten: 20
Geregistreerd: Za 14 Jul 2012 18:34

Re: Hoe werkt het: Samenreiskorting

Berichtdoor Mikos » Za 03 Nov 2012 14:04

Het is nog niet zo heel lang geleden ingevoerd (ik geloof net voor de zomer) en wordt inderdaad niet echt actief gecommuniceerd. Daarnaast wordt het maandnetabonnement vanaf 14 november helemaal niet meer verkocht, alleen het maandtrajectabonnement blijft nog een tijdje bestaan. Op de website van NS is er niets over terug te vinden, maar het Maandnetabonnement én de Maandtrajectkaart geven beide het recht om 3 personen met 40% korting mee te laten reizen na 09.00 uur. :-)
Gebruikers-avatar
Mikos
Medewerker NS / Beheerder
Medewerker NS / Beheerder
 
Berichten: 812
Geregistreerd: Wo 25 Apr 2012 23:31

Re: Hoe werkt het: Samenreiskorting

Berichtdoor Mikos » Za 23 Mrt 2013 18:33

Vanaf 20 maart 2013 is Samenreiskorting ook bij de andere vervoerders geldig op de OV-Chipkaart, mits je binnen 35 minuten incheckt bij de andere vervoerder nadat je bij NS hebt uitgecheckt (of andersom). :-)
Gebruikers-avatar
Mikos
Medewerker NS / Beheerder
Medewerker NS / Beheerder
 
Berichten: 812
Geregistreerd: Wo 25 Apr 2012 23:31

Re: Hoe werkt het: Samenreiskorting

Berichtdoor Tochjo » Za 23 Mrt 2013 18:44

Mooi. En kunnen reizigers die opstappen bij een regionale vervoerder het product Samenreiskorting ook al op hun kaart laden bij de oplaadautomaten die daar gebruikt worden (zoals deze op Arnhem-Winterswijk)?
Gebruikers-avatar
Tochjo
 
Berichten: 20
Geregistreerd: Za 14 Jul 2012 18:34

Re: Hoe werkt het: Samenreiskorting

Berichtdoor Mikos » Za 23 Mrt 2013 18:47

Dat is nog een beetje een probleem: "In tegenstelling tot eerdere berichtgeving zijn de Dagkaart Fiets, Railrunner en Samenreiskorting per 20 maart nog niet beschikbaar via de automaten bij bijvoorbeeld Albert Heijn en Primera en op de stations van de regionale vervoerders. Aan een betere distributie wordt nog gewerkt." Dat is dus nog even afwachten...
Gebruikers-avatar
Mikos
Medewerker NS / Beheerder
Medewerker NS / Beheerder
 
Berichten: 812
Geregistreerd: Wo 25 Apr 2012 23:31

Re: Hoe werkt het: Samenreiskorting

Berichtdoor Tochjo » Zo 30 Mrt 2014 17:34

Mikos schreef:Sinds kort is de Samenreiskorting ook geldig op Maandnet- en Maandtrajectkaart. Als de houder van de Maandtrajectkaart buiten zijn eigen traject reist, betaalt deze vol tarief, maar mag deze wel 3 personen meenemen met 40% korting, na 09.00 uur.

Op deze pagina staat nu uitdrukkelijk dat de samenreiskorting niet geldt voor reizen buiten het traject.
Gebruikers-avatar
Tochjo
 
Berichten: 20
Geregistreerd: Za 14 Jul 2012 18:34


Terug naar Vraagbaak

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten

cron
lobed-depth
lobed-depth
lobed-depth
lobed-depth