Heb je na het lezen van onderstaand artikel vragen, opmerkingen of aanvullingen? Plaats ze dan in dit topic!
De Stiltecoupé
Sinds 2003 bestaat in de Intercitytreinen van de Nederlandse Spoorwegen de Stiltecoupé (of stiltezone, zoals NS het zelf noemt). Deze zijn er gekomen nadat reizigers kenbaar hadden gemaakt hier behoefte aan te hebben. Sinds de introductie heeft de stiltecoupé wat veranderingen doorgemaakt en de regels zijn niet bij iedereen bekend. Daarom hieronder de uitleg van de stiltecoupé.

Regels van de stiltecoupé
- NS heeft bepaald dat stil in de stiltecoupé ook echt stil moet zijn. Geen onderlinge gesprekken, geen telefoongesprekken en geen luide muziek of andere vormen van geluid maken. Zo kan men in rust reizen en eventueel lezen of slapen.
- Er zijn gewone coupés waar men hardop mag praten, telefoongesprekken mag voeren en muziek mag luisteren, zolang het anderen niet hindert.
- De stiltecoupé is te herkennen aan de aanduidingen op het raam: "Silence - Stilte".
- Daarnaast zijn er pictogrammen aan de buitenzijde van de trein geplaatst met een logo dat maant tot stilte en een logo dat aangeeft dat gebruik van de telefoon hier niet gewenst is.
- De stiltecoupé werd geïntroduceerd als plaats waar alleen zachtjes gesproken mocht worden. Daardoor waren de regels dusdanig vaag dat niet duidelijk was wat nou precies wel en wat niet mocht in de stiltecoupé.
- NS heeft daarom in mei 2012 een campagne gestart om de regels van de stiltecoupé nog eens onder de aandacht te brengen, onder andere door posters en advertenties, maar ook door middel van stickers die aangaven dat het hier om een stiltecoupé ging.
- De gebruikte stickers waren erg populair onder de reizigers en hebben niet langer dan een maand in de treinen gehangen; daarna waren ze allemaal verdwenen.
- De stiltecoupé is alleen in Intercitytreinen van NS te vinden; in Sprinters bestaat de stiltecoupé niet, omdat daar geen of veel minder vraag naar is volgens NS.
- De stiltecoupé is er zowel in de eerste als in de tweede klas.
- In enkeldeks Intercitytreinen zijn de stiltecoupés verdeeld over de rijtuigen, in dubbeldeks Intercitytreinen bevinden de stiltecoupés zich alleen bovenin. Na onderzoek van NS blijkt dat er meer behoefte is aan stiltecoupés bovenin dan onderin. Kinderen denken daar vaak anders over, zo is gebleken bij een rondvraag onder kinderen, die graag boven willen zitten.
- Bij de revisie van de treinstellen van het type ICM (enkeldeks) is NS iets te voortvarend aan het werk gegaan en heeft maar liefst twee derde van deze treinstellen voorzien van een stiltecoupé. Toen bleek dat dat toch iets te gortig was, kon die beslissing niet gemakkelijk teruggedraaid worden, omdat de ramen van de stiltecoupé gezandstraald waren en niet gemakkelijk daarvan ontdaan konden worden of snel vervangen konden worden zonder daarbij enorme kosten te maken.
Door de jaren heen hebben de diverse, kleine wijzigingen aan de regels van de stiltecoupé voor verwarring gezorgd. Reizigers interpreteerden de regels op geheel eigen wijze en namen het recht in eigen hand. Dat zorgde vaak voor meer kabaal dan dat er in eerste instantie was...
- Vechtende meiden in de stiltecoupé (link naar Dumpert.nl).
- Bekvechtende vrouwen in de stiltecoupé(link naar Dumpert.nl)
- Column over de stiltecoupé (link naar Metronieuws.nl)
Wil je meer informatie over een ander onderwerp? OV-Ervaringen.nl zoekt voor je uit hoe het werkt!
Stuur ons het onderwerp waar je meer over wilt weten en in een nieuwe "Hoe werkt het?" krijg je antwoord op al je vragen! Kijk voor alle afleveringen van Hoe werkt het? hier.