Heb je na het lezen van onderstaand artikel vragen, opmerkingen of aanvullingen? Plaats ze dan in dit topic!
Gevonden voorwerpen in de trein
Elk jaar worden er ongeveer 40.000 voorwerpen achtergelaten in de trein en op de stations, die vervolgens bij de afdeling Gevonden Voorwerpen van NS worden aangemeld. Iedereen vergeet wel eens iets mee te nemen, iedereen laat per ongeluk wel eens iets achter. Maar, hoe krijg je je spullen dan weer terug? Wat gebeurt er met de spullen die niet meer worden opgehaald? In deze Hoe werkt het? krijg je daar antwoord op.
Wat verliest men allemaal?
Treinpersoneel en stationspersoneel vinden allerhande voorwerpen. Dat varieert van mobiele telefoons tot tassen, van paraplu's tot gebak. Met 40.000 voorwerpen per jaar zit er altijd iets verrassends tussen. Er is wel een top 10 van gevonden goed in de trein en op het station, die ziet er als volgt uit:
Top 10 gevonden voorwerpen
1. Mobiele telefoons.
2. Paspoort/Rijbewijs/Pasjes.
3. Portemonnee/Portefeuille.
4. Plastic tas.
5. Sport- Weekendtas.
6. Sleutels.
7. Rugzakken.
8. Papieren/Vervoerbewijs.
9. Jassen/Regenjack/Vest.
10. Handschoenen.
Verreweg het meest achtergelaten zijn mobiele telefoons. Hoe kleiner en handzamer ze zijn, hoe makkelijker ze vergeten worden. Overigens is de prijs van de telefoon niet leidend: Van het simpelste mobieltje tot de meest uitgebreide (en vooral dure) iPhone: Ze blijven allemaal achter in de trein. Maar buiten de top 10 staan nog honderden voorwerpen die worden vergeten, verschillend van Bossche bollen tot volledige bloemstukken.
Wat gebeurt er met gevonden voorwerpen?
Niet alleen trein- en stationspersoneel vinden voorwerpen in de trein; vaak worden gevonden voorwerpen aangereikt door reizigers die achtergelaten spullen tegenkomen en aan het personeel geven. Het personeel laat de gevonden voorwerpen vervolgens registreren bij hun meldpunt. Het voorwerp wordt ingedeeld in een categorie (telefoon, tas, portemonnee, enzovoorts) en samen met het treinnummer van de rit waarop het voorwerp gevonden is in een database geregistreerd. Hierna wordt het voorwerp afgegeven aan het loket van het station waar de mogelijkheid is voor het treinpersoneel om het voorwerp af te geven.
Niet altijd heeft een conducteur of machinist de mogelijkheid een gevonden voorwerp op het eerstvolgende station waar een loket is af te geven. Als er maar een korte stop wordt gemaakt, gaat punctualiteit altijd voor. Daardoor kan het voorkomen dat het voorwerp niet bij het dichtstbijzijnde station waar het is gevonden wordt ingeleverd.
Wat moet ik doen als ik iets verloren ben?
Al het gevonden goed wordt voor 5 dagen opgeslagen bij het loket waar het wordt afgegeven. Is een reiziger iets kwijtgeraakt in de trein of op het station? Dan kan er gebeld worden naar de afdeling Gevonden Voorwerpen (het telefoonnummer en de openingstijden staan onderaan dit bericht). Die zoeken, aan de hand van de kenmerken van het voorwerp, in de database of er een soortgelijk voorwerp gevonden is. Is er een match, dan krijgt de reiziger te horen waar het voorwerp zich op dat moment bevindt. Daarnaast kan er ook altijd aan het loket gevraagd worden of het voorwerp gevonden is. Binnen de 5 dagen dat het voorwerp is opgeslagen kan het dan kostenloos aan het desbetreffende loket worden opgehaald.
Na 5 dagen worden de gevonden voorwerpen die dan nog niet zijn opgehaald verstuurd naar het Centraal Bureau Gevonden Goed in Utrecht. Als de reiziger na die 5 dagen contact opneemt of niet in de gelegenheid is geweest het voorwerp op te halen binnen die periode, worden de voorwerpen naar het huisadres van de reiziger verstuurd. De kosten die hieraan verbonden zijn bedragen altijd €15,-, behalve bij voorwerpen met afwijkende maten; dan moet er extra betaald worden.
Ook via het internet kun je melding maken van een verloren voorwerp, als het voorwerp niet meer op het station is waar het is verloren en als de bewaartermijn van 5 dagen voorbij is. Een link staat onderaan dit bericht. Zodra het voorwerp gevonden is en er is een melding van vermissing geregistreerd via het telefoonnummer van de afdeling Gevonden Voorwerpen of via het formulier op de website van NS, dan krijgt de eigenaar binnen drie weken een brief thuisgestuurd hoe ze het voorwerp terug kunnen krijgen.
Uiteraard probeert NS aan de hand van de gevonden voorwerpen te achterhalen wie de rechtmatige eigenaar is. Als er een naam of een adres op het voorwerp staat, krijgt de eigenaar ook een brief met informatie over hoe ze het voorwerp terug kunnen krijgen.
Wat gebeurt er met voorwerpen die niet worden opgehaald?
Natuurlijk zijn er ook altijd spullen die niet meer worden opgehaald. Omdat ze niet belangrijk genoeg zijn om te traceren (hoeveel moeite doe je voor een simpele zomerjas die nog geen 10 euro heeft gekost?) of omdat de eigenaar het voorwerp helemaal niet mist. Een andere mogelijkheid is dat de eigenaar er niet aan denkt het voorwerp misschien in de trein te zijn verloren.
Alle spullen die niet worden opgehaald of waarvan niet bekend is wie de eigenaar is, worden tweemaal per jaar aan een vast aantal opkopers (veelal bedrijven) geveild.
Trivia
- Het telefoonnummer van de afdeling Gevonden Voorwerpen van NS is 0900-321 21 00 (€0,80 per minuut). Zij zijn telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 20.00 uur.
- Het online Opsporingsformulier kan ingevuld worden als het voorwerp niet meer op het station aanwezig is of als de termijn van 5 dagen voorbij is. Het formulier is hier te vinden.
- Iets verloren in de trein van Arriva? Gebruik dan dit formulier om contact op te nemen met Arriva.
- Iets verloren in de trein van Connexxion? Gebruik dan dit formulier om contact op te nemen met Connexxion.
- Iets verloren in de trein van Syntus? Gebruik dan dit formulier om contact op te nemen met Syntus of bel met de Klantenservice van Syntus via 0314-350 111.
- Iets verloren in de trein van Veolia? Meld je dan aan bij MijnVeolia om het voorwerp te kunnen aanmelden.
- Bederfelijke waar, zoals gebak, bloemen en andere producten die niet houdbaar zijn worden niet bewaard.
- Het meest opmerkelijke voorwerp dat is achtergelaten in een trein van NS is een compleet intacte scootmobiel.
- Gevonden voorwerpen zijn vaak seizoensgebonden: In de winter veelal handschoenen en sjaals, in de herfst vaak paraplu's en 's zomers worden vaak jassen gevonden.
- In ongeveer de helft van alle gevallen wordt de rechtmatige eigenaar teruggevonden.
- Het Centraal Bureau Gevonden Goed in Utrecht ontvangt geen bezoekers. Gevonden voorwerpen worden alleen nog teruggestuurd per post tegen de geldende tarieven.
Wil je meer informatie over een ander onderwerp? OV-Ervaringen.nl zoekt voor je uit hoe het werkt!
Stuur ons het onderwerp waar je meer over wilt weten en in een nieuwe "Hoe werkt het?" krijg je antwoord op al je vragen! Kijk voor alle afleveringen van Hoe werkt het? hier.