Hoe werkt het: Studenten OV-Chipkaart

Hier kan iedereen vragen stellen aan OV-personeel, maar ook het sollicitatietopic en de serie 'Hoe werkt het?' zijn hier te vinden.

Hoe werkt het: Studenten OV-Chipkaart

Berichtdoor Mikos » Za 08 Sep 2012 12:35

In de serie "Hoe werkt het?" behandelen we op OV-Ervaringen.nl verschillende zaken in het OV. We geven een korte uitleg over hoe het werkt, wat de regels zijn, wat je wel of juist niet mag doen en meer van dat soort zaken. In de rest van het topic kunnen vragen gesteld worden over dat onderwerp, maar ook bijzondere situaties kunnen worden besproken en discussies kunnen altijd een ander licht ergens op laten schijnen. Lees alle andere afleveringen van "Hoe werkt het?" hier op het forum.

Heb je na het lezen van onderstaand artikel vragen, opmerkingen of aanvullingen? Plaats ze dan in dit topic!


Studenten OV-Chipkaart
Alle studenten van 18 jaar en ouder of jongere studenten die een Hbo-opleiding of universitaire opleiding volgen, hebben recht studiefinanciering en op een Studentenkaart. De Studentenkaart wordt door de DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) uitgegeven, samen met de studiefinanciering. De Studentenkaart wordt geleverd in de vorm van een reisproduct dat op een persoonlijke OV-Chipkaart gezet dient te worden om het te kunnen gebruiken.

Week- of Weekendkaart
Studenten maken een keuze tussen een week- of weekendkaart.
De weekkaart is geldig van maandagochtend 04.00 uur tot en met zaterdagochtend 04.00 uur. Binnen die periode heeft de houder van een weekproduct vrij reizen met alle vormen van Openbaar Vervoer in Nederland.
De weekendkaart is geldig van vrijdagmiddag 12.00 uur tot en met maandagochtend 04.00 uur. Binnen die periode heeft de houder van een weekendproduct vrij reizen met alle vormen van Openbaar Vervoer in Nederland.
Buiten de vrij reizenperiode heeft de student recht op 40% korting. De korting is echter geldig na 09.00 uur 's morgens doordeweeks en in het weekend de gehele dag. De weekendproducthouder heeft daarnaast recht op 40% korting op maandag vanaf 04.00 uur en mag dus op maandag reizen met 40% korting voor 09.00 uur.

De weekkaart is nooit geldig van 16 juli 04.00 uur tot 16 augustus 04.00 uur in verband met de zomervakantieperiode. De geldigheid van de weekendkaart wijzigt in die periode overigens niet. Daarnaast zijn er bepaalde feestdagen waarop de studentenreisproducten beperkt geldig zijn. Deze data zijn terug te vinden op de site van de DUO.

Een studentenreisproduct is alléén geldig als je bent ingecheckt. Zorg ervoor dat je altijd in- én uitcheckt tijdens je vrij reizenperiode om een boete te voorkomen en om te voorkomen dat je je instaptarief kwijt raakt. In de periode dat je vrij reizen niet geldig is, mag je (voorlopig) ook nog een papieren kaartje met korting kopen. Het studentenreisproduct is standaard tweede klas. Bij het inchecken is het moment van inchecken van belang: Vanaf 08.55 uur reis je automatisch met 40% korting. Het systeem verrekent automatisch de korting; daarvoor hoef je zelf niets te doen.

Samenreiskorting
De houder van een studentenproduct (week en weekend) mag maximaal 3 personen meenemen tegen 40% kortingstarief. De korting is pas geldig na 09.00 uur 's morgens voor zowel week- als weekendkaart.

Product activeren
Om te kunnen reizen met een OV-Studentenkaart, dien je in het bezit te zijn van een geldige, persoonlijk OV-Chipkaart (met naam, geboortedatum en duidelijke foto van jezelf). Het week- of weekendproduct dat door de DUO geleverd wordt, staat vanaf een bepaalde datum klaar in alle automaten die OV-Chipproducten leveren (de datum wordt genoemd in de brief die je van de DUO ontvangt). Daaronder vallen de NS-kaartautomaat en de gele OV-Chip ophaalautomaat. Je kunt geen producten laden bij een incheckpaal of een OV-Chipkaartpoortje.

Het studentenreisproduct is daarnaast geldig vanaf een bepaalde datum. Alle kaarten gaan in op de eerste dag van de eerstvolgende maand. Heb je recht op een studentenkaart vanaf bijvoorbeeld 8 september? Dan is je studentenreisrecht geldig vanaf 1 oktober. Tot die tijd geeft het studentenreisrecht géén recht op gratis reizen en ook niet op korting. Zorg tot je studentenreisrecht geldig is voor een vervoerbewijs tegen vol tarief of check in met je OV-Chipkaart, anders krijg je bij controle een boete van 35 euro plus de prijs van de reis.

Het activeren van een studentenreisrecht is mogelijk bij alle OV-Chipkaartautomaten. Houd je persoonlijke OV-Chipkaart tegen de Chipkaartlezer van de automaat en gebruik de knop "Producten ophalen". Houd de OV-Chipkaart wederom voor de Chipkaartlezer en wacht tot de melding dat de overdracht succesvol is verlopen op het scherm is verschenen.

Product stopzetten
Als je klaar bent met je opleiding, stopt met je opleiding of om een andere reden geen recht meer hebt op het Studentenreisproduct, moet je zelf het studentenreisproduct bij de DUO stopzetten. Het studentenreisproduct dient stopgezet te worden voor of op de vijfde dag van de eerste maand waarin je geen recht meer hebt op studiefinanciering. Tijdens die vijf dagen mag je geen gebruik meer maken van het studentenreisproduct. Stopzetten kan online of telefonisch bij de DUO.

Na het doorgeven van het stopzetten van het studentenreisproduct ontvang je daarvan een bevestiging. Daarna moet je zelf naar een ophaalautomaat (NS-Kaartautomaat of gele OV-Chip ophaalautomaat), waar je je stopzetting moet bevestigen. Pas daarna is je studentenreisproduct volledig stopgezet. Als je je studentenreisproduct te laat stopzet, dan ontstaat er een schuld studentenreisproduct.

Wisselen van week- of weekendproduct
Je kunt twee keer per jaar wisselen van week naar weekendproduct of andersom. Dit is vooral van toepassing voor studenten die op kamers gaan wonen of juist weer thuis gaan wonen en op andere momenten gaan reizen dan ze daarvoor deden. Je kunt niet van abonnement wisselen in de periode van 1 mei tot 1 september.

Het doorgeven van een wissel kan online bij de DUO. Na ontvangst van de bevestiging van je wissel staat het product klaar in de OV-Chipkaartautomaat (NS-Kaartautomaat of gele OV-Chipkaart ophaalautomaat). Houd de OV-Chipkaart voor de lezer en druk op de knop "Producten ophalen" en wacht tot de melding dat de overdracht succesvol is verlopen op het scherm is verschenen.

OV-Chipkaart defect of kwijt
Als je je OV-Chipkaart met studentenreisrecht kwijtraakt of gestolen wordt, moet je zo snel mogelijk contact opnemen met de Klantenservice OV-chipkaart op telefoonnummer: 0900 - 09 80 (€ 0,10 p/m). Je oude kaart wordt direct geblokkeerd en je krijgt zo snel mogelijk een vervangende kaart.

Je OV-Chipkaart is defect als je de kaart voor een incheckpaal of poortje houdt en de lezer niet reageert. Als je de melding "Onvoldoende saldo" krijgt, is je kaart niet defect. Krijg je een foutmelding wanneer je je portemonnee voor de incheckpaal of poort houdt, haal dan de OV-Chipkaart uit je portemonnee; waarschijnlijk verstoren andere pasjes met een chip de communicatie tussen je kaart en de lezer. Als een controleur je kaart niet uit kan lezen, is de kaart ook zeer waarschijnlijk defect.

Je kunt een nieuwe kaart aanvragen via de site van het Studentenreisproduct. Je kunt zelf zorgen voor een vervangende kaart door een persoonlijke OV-Chipkaart aan te vragen via de site van OV-Chipkaart. Dat is aanmerkelijk sneller dan een vervangende kaart aanvragen.

Heb je vaak problemen met je OV-Chipkaart en is er bijvoorbeeld duidelijk een scheur in de kaart te zien? Bestel dan zelf alvast een nieuwe OV-Chipkaart. Tijdens de periode dat je OV-Chipkaart defect is of niet uit te lezen valt door controleurs, ontvang je een boete plus de prijs van de reis. Koop tijdens die periode kaartjes vol tarief (een defecte OV-Chipkaart geeft géén recht op korting!) of check in met een andere OV-Chipkaart. Zorg er dus voor dat je een werkende OV-Chipkaart of een geldig vervoerbewijs hebt; je bent zelf verantwoordelijk voor een geldig vervoerbewijs!

Trivia
  • Het Studentenreisrecht is geldig in alle binnenlandse treinen in Nederland. Als je naar het buitenland reist, mag je een kaartje kopen vanaf de grens naar je eindbestemming. Dit doe je door bij de kaartautomaat "Vrij reizen NS-traject" aan te klikken. Andersom geldt hetzelfde: Je hoeft maar tot de Nederlandse grens te betalen.
  • Het Studentenreisrecht is niet geldig in de treinen van Thalys. Om binnen Nederland met ICE te reizen, ben je verplicht een toeslag te kopen in de kaartautomaat.
  • Een Studentenreisrecht is standaard tweede klas. Wil je eerste klas reizen, koop dan een Overgangskaartje 1e klas in de kaartautomaat. Reis je buiten je vrij reizenperiode? Dan kun je een Overgangskaartje met 40% korting aanschaffen. Reis je tijdens je vrij reizenperiode en wil je eerste klas reizen? Koop dan een Overgangskaartje vol tarief.
Handige links
De website van de DUO, met alle informatie over feestdagen, maar ook om je studentenreisproduct aan te vragen, te wijzigen of stop te zetten: Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).
De website voor het Studentenreisproduct: Studentenreisproduct.
De website voor alle informatie over de OV-Chipkaart: OV-Chipkaart.
_______________________________________________________________
Wil je meer informatie over een ander onderwerp? OV-Ervaringen.nl zoekt voor je uit hoe het werkt!
Stuur ons het onderwerp waar je meer over wilt weten en in een nieuwe "Hoe werkt het?" krijg je antwoord op al je vragen!
Gebruikers-avatar
Mikos
Medewerker NS / Beheerder
Medewerker NS / Beheerder
 
Berichten: 812
Geregistreerd: Wo 25 Apr 2012 23:31

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

Re: Hoe werkt het: Studenten OV-Chipkaart

Berichtdoor Jorick » Za 08 Sep 2012 12:56

Mikos schreef:Een Studentenreisrecht is standaard tweede klas. Wil je eerste klas reizen, koop dan een Overgangskaartje 1e klas in de kaartautomaat. Reis je buiten je vrij reizenperiode? Dan kun je een Overgangskaartje met 40% korting aanschaffen. Reis je tijdens je vrij reizenperiode en wil je eerste klas reizen? Koop dan een Overgangskaartje vol tarief.
Eh, werkelijk? Ik kocht vroeger op mijn (toen nog) zicht OV-Studentenkaart gewoon een kaartje 1e klas, over het traject waar ik reisde, met 40% korting, als ik buiten mijn vrij reizen periode een reis maakte. Ik moest immers toch betalen en mijn OV-Studentenkaart was (is?) ook een kortingskaart. Heb ik de boel geflest, of heb ik te veel betaald toen der tijd? :P
Gebruikers-avatar
Jorick
Medewerker NS / Beheerder
Medewerker NS / Beheerder
 
Berichten: 142
Geregistreerd: Wo 25 Apr 2012 23:26
Woonplaats: Utrecht

Re: Hoe werkt het: Studenten OV-Chipkaart

Berichtdoor Mikos » Za 08 Sep 2012 12:58

Je hebt destijds inderdaad te weinig betaald. Maar, niet gevreesd: We zullen je nog een naheffing sturen. :wink: Het zit hem erin dat het vrij reizen op kosten van de staat is en dat je als je met korting reist al betaald. Op zich lijkt me dat wel een eerlijke verdeling. :-)
Gebruikers-avatar
Mikos
Medewerker NS / Beheerder
Medewerker NS / Beheerder
 
Berichten: 812
Geregistreerd: Wo 25 Apr 2012 23:31

Re: Hoe werkt het: Studenten OV-Chipkaart

Berichtdoor Jorick » Za 08 Sep 2012 13:08

Dus, in feite had ik dan een kaartje moeten kopen (inchecken deden we nog niet aan) voor de 2e klas, mét korting én een 1e klas overgangskaart mét korting over het traject van mijn 2e klas kaartje. Kom je dan niet op hetzelfde bedrag uit? :P
Gebruikers-avatar
Jorick
Medewerker NS / Beheerder
Medewerker NS / Beheerder
 
Berichten: 142
Geregistreerd: Wo 25 Apr 2012 23:26
Woonplaats: Utrecht

Re: Hoe werkt het: Studenten OV-Chipkaart

Berichtdoor Mikos » Za 08 Sep 2012 13:11

Best mogelijk, afhankelijk van de reis die je maakte. Maar eerste klas reizen is nu eenmaal niet goedkoop... In ieder geval goed om te zien dat er toch nog nieuwe dingen uit "Hoe werkt het?" te halen valt :YY:
Gebruikers-avatar
Mikos
Medewerker NS / Beheerder
Medewerker NS / Beheerder
 
Berichten: 812
Geregistreerd: Wo 25 Apr 2012 23:31

Re: Hoe werkt het: Studenten OV-Chipkaart

Berichtdoor Tochjo » Za 08 Sep 2012 16:36

Duidelijk stuk. Ik heb nog wel een paar kleine opmerkingen:

Mikos schreef:Alle studenten van 18 jaar en ouder of jongere studenten die een Hbo-opleiding volgen, hebben recht studiefinanciering en op een Studentenkaart.
De leeftijdsgrens van 18 jaar geldt niet voor het hoger onderwijs, dus naast het hbo ook niet voor de universiteit. Het kan wel zo zijn dat je niet meteen vanaf de ingangsdatum van je studie recht hebt op studiefinanciering, omdat dat per kwartaal gaat. Zo zijn er behoorlijk wat studenten die september nog geen recht hebben op het studentenreisproduct.

Beide kaarten zijn nooit geldig van 16 juli 04.00 uur tot 16 augustus 04.00 uur in verband met de zomervakantieperiode.
De geldigheid van de weekendkaart verandert niet; die is dan wel geldig in het weekend.

Een studentenreisproduct is alléén geldig als je bent ingecheckt. Zorg ervoor dat je altijd in- én uitcheckt om een boete te voorkomen en om te voorkomen dat je je instaptarief kwijt raakt.
In de vrij-reizenperiode kun je, als je per trein reist, ook met een papieren kaartje reizen. Dit is zelfs voordeliger als je met meerdere vervoerders reist.

Alle kaarten gaan in op vooraf bepaalde data: 1 januari, 1 april, 1 juli en 1 oktober.
Niet noodzakelijk. Als je in februari met een studie begint, kan dat bijvoorbeeld vanaf 1 februari zijn. Wel gaat het in per de eerste van de maand.
Gebruikers-avatar
Tochjo
 
Berichten: 20
Geregistreerd: Za 14 Jul 2012 18:34

Re: Hoe werkt het: Studenten OV-Chipkaart

Berichtdoor Mikos » Za 08 Sep 2012 20:45

Wat de Weekendkaart in de vakantieperiode betreft heb je inderdaad helemaal gelijk en dat ga ik aanpassen! De andere dingen die je noemt moet ik even nagaan hoe het precies zit, maar daarvoor is het ook de rubriek 'Hoe werkt het'. Op deze manier maken we er met z'n allen een compleet verhaal van!

Bronnen en andere opmerkingen zijn overigens altijd welkom!
Gebruikers-avatar
Mikos
Medewerker NS / Beheerder
Medewerker NS / Beheerder
 
Berichten: 812
Geregistreerd: Wo 25 Apr 2012 23:31

Re: Hoe werkt het: Studenten OV-Chipkaart

Berichtdoor Tochjo » Zo 09 Sep 2012 08:31

Het forum denkt daar anders over en vlagt mijn bericht met bronnen als spam.
Gebruikers-avatar
Tochjo
 
Berichten: 20
Geregistreerd: Za 14 Jul 2012 18:34

Re: Hoe werkt het: Studenten OV-Chipkaart

Berichtdoor Mikos » Zo 09 Sep 2012 10:24

Haha, dat zou niet de bedoeling moeten wezen... We gaan achter de schermen even aan de slag daarmee en ik hoop je bericht hier dan alsnog terecht te kunnen krijgen. In ieder geval goed dat je het even aankaart, want dan staat ons anti-spamfilter iets te strak afgesteld... :sorry:
Gebruikers-avatar
Mikos
Medewerker NS / Beheerder
Medewerker NS / Beheerder
 
Berichten: 812
Geregistreerd: Wo 25 Apr 2012 23:31

Re: Hoe werkt het: Studenten OV-Chipkaart

Berichtdoor Tochjo » Zo 09 Sep 2012 10:33

Laat me inderdaad even wat bronnen aanhalen.

Tochjo schreef:De leeftijdsgrens van 18 jaar geldt niet voor het hoger onderwijs, dus naast het hbo ook niet voor de universiteit. Het kan wel zo zijn dat je niet meteen vanaf de ingangsdatum van je studie recht hebt op studiefinanciering, omdat dat per kwartaal gaat.

Bron: http://www.ib-groep.nl/particulieren/st ... aarden.asp

In de vrij-reizenperiode kun je, als je per trein reist, ook met een papieren kaartje reizen. Dit is zelfs voordeliger als je met meerdere vervoerders reist.
Bron: http://www.ns.nl/reizigers/campagnes/student/veel-gestelde-vragen.html

Op de website van DUO is informatie te vinden over de ingangsdatum van de studiefinanciering (tabje Studiefinanciering > voor hbo en universiteit > Voorwaarden). Op de website van NS, http://www.ns.nl/studenten, staat dat een papieren vervoerbewijs ook nog is toegestaan. Bovendien is zelfs naar aanleiding van die mogelijkheid een tijd geleden nog een omroepbericht op stations aangepast waarin studenten met een weekabonnement werd opgedragen in de periode 16 juli tot 16 augustus op saldo te reizen.
Gebruikers-avatar
Tochjo
 
Berichten: 20
Geregistreerd: Za 14 Jul 2012 18:34

Re: Hoe werkt het: Studenten OV-Chipkaart

Berichtdoor Mikos » Zo 09 Sep 2012 10:35

Je bronnen zijn inderdaad volledig overtuigend. Ik zal het oorspronkelijke bericht dan ook aanpassen met de nieuwe informatie. :YY:
Gebruikers-avatar
Mikos
Medewerker NS / Beheerder
Medewerker NS / Beheerder
 
Berichten: 812
Geregistreerd: Wo 25 Apr 2012 23:31


Terug naar Vraagbaak

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Google [Bot] en 2 gasten

cron
lobed-depth
lobed-depth
lobed-depth
lobed-depth