Één van de meest bezochte stations tijdens de zomerperiode is wel het station van Zandvoort aan Zee. Bijna iedereen is er wel eens met de trein aangekomen voor de korte wandeling naar het strand. Voor diegenen die er nog nooit zijn geweest of het station wel wat beter willen leren kennen, heb ik afgelopen maand een reportage gemaakt.

Welkom op station Zandvoort aan Zee!
Geschiedenis
Station Zandvoort aan Zee werd geopend op 3 juni 1881, toen nog het eindpunt van de spoorlijn Haarlem - Zandvoort aan Zee. Er waren destijds maar liefst twee stations in Zandvoort: Zandvoort Dorp was het andere station. Dat werd geopend omdat het eerste station nogal ver van de dorpskern was verwijderd. Het huidige station dateert uit 1908 en heeft van 1921 tot en met 1955 Zandvoort Bad geheten, tegenwoordig Zandvoort aan Zee. Zandvoort Dorp werd in 1908 gesloten.
Verbinding
Van 1962 tot 1995 reden hier de Intercity's die uit Heerlen en Maastricht kwamen. Dat heeft ook de opzet van het station bepaald: Die Intercity's werden gereden met getrokken materieel, waarbij de locomotief in Zandvoort om moest lopen. Net voorbij het station ligt er daarom een keerspoortje tussen de doorgaande sporen in. Het eilandperron is daarom in vergelijking erg lang; er moesten altijd lange treinen naast halteren. Sinds 1995 rijden hier ieder half uur treinen van de serie 5400 (Amsterdam Centraal-Zandvoort aan Zee) als Sprinter. Tijdens de zomerperiode rijdt er daarnaast een Strandsprinter (Serie 15400, Haarlem-Zandvoort aan Zee), waardoor er een kwartiersdienst wordt gecreëerd tussen Haarlem en Zandvoort.
Daarnaast heeft Connexxion een kleine stadsdienst met 2 buslijnen (lijn 81naar station Santpoort Zuid en lijn 84 naar Bloemendaal Strand).
Genoeg gebabbeld: Tijd voor foto's!

Het stationsgebouw van Zandvoort aan Zee.

De weinig meer gebruikte stationshal is te bereiken via deze deuren.

Close-up van de toegang tot de stationshal.
Zoals te zien zal zijn, is het stationsgebouw nog altijd in gebruik. De stationshal is op drukke dagen geopend, maar 's avonds wordt deze afgesloten. Als de stationshal gesloten is, dienen reizigers rechtsom langs het gebouw te wandelen en gebruik te maken van de zijtrap die toegang biedt tot het perron. De rechtervleugel van het gebouw is bewoond door twee verschillende bewoners. Zij hebben een (afgeschermd) balkon aan de achterzijde van het gebouw, boven het perron. De linkervleugel van het stationsgebouw is in gebruik bij Taxi Centrale Zandvoort, waar ook fietsen worden verhuurd.

Rechtsom is de zij-ingang naar het perron te bereiken. Aan de rechterzijde een vaak drukke parkeerplaats.

Het stationsgebouw vanaf de linkerzijde.

De linkervleugel is in gebruik bij de Taxi Centrale Zandvoort. Hier zijn ook fietsen te huur.

Binnenzijde van de stationshal. Deze is maar een beperkt aantal uur per week geopend.

Aan de rechterachterzijde van het gebouw bevindt zich de fietsenstalling. Aan de linkerzijde bevindt zich de trap vanaf straatniveau naar het lager gelegen perron, evenals de trap naar de stationshal. Daar tussenin bevinden zich de toiletten. In het midden staan de kaartautomaten en er is ook een Kiosk aanwezig, met beperkte openingstijden. Alles op het station is dus aanwezig. Er is alleen geen loket; kaartverkoop geschiedt bij de Kiosk.

Aan de rechterzijde zijn de twee kleine woningen in de rechtervleugel te vinden. Deze liggen aan de Eltzbacherstraat, die is vernoemd naar de familienaam van de oprichters van de Haarlem-Zandvoort Spoorwegmaatschappij.

Als je aan de rechterzijde doorloopt, kom je voorbij de lift bij de trap naar het perron terecht.

Daarmee kom je op het perron van Zandvoort terecht.

Daar zijn onder andere de toiletten te vinden. Daarboven overigens het balkon van één van de stationswoningen.

In het midden komt de trap vanuit de stationshal uit.


Aan de andere zijde van de trap naar de stationshal zijn de overblijfselen van een oude uitgang te zien.

Daar weer voorbij zijn de fietsenstallingen te vinden.

Als je je vervolgens omdraait, sta je voor je het weet weer buiten het station en loop je door de duinachtige omgeving.
En voor de oplettende lezer: Op de foto's staat een mDDM, een van de laatste die in juli nog rondreden. Deze stellen zijn nu al nergens meer te vinden in de rijdende dienst: Ze worden allemaal omgebouwd tot DDZ.

Een overzicht van de spoorzijde.

Omdat het op mooie en warme dagen nogal druk kan zijn in Zandvoort, is er aan kaartautomaten geen gebrek.

Dan het perron zelf. Er is een Kiosk (met beperkte openingstijden) en een tweetal abri's om te kunnen wachten.

Ieder half uur rijdt er een Sprinter via Overveen, Haarlem, Haarlem Spaarnwoude, Halfweg-Zwanenburg en Amsterdam Sloterdijk naar Amsterdam Centraal.

Een welbekend beeld bij reizigers die wel eens in Zandvoort zijn aangekomen met de trein: Het stationsgebouw met de beeldbepalende hoogbouw. Wonen met uitzicht op zee is nu eenmaal populair.
En daarmee komt een eind aan deze fotoreportage van het station van Zandvoort aan Zee. Een station dat vergane glorie kenmerkt: Alleen tijdens de warme zomerdagen is hier veel te beleven.