Zomer

Ervaringen van conducteurs, machinisten, buschauffeurs; Alle verhalen en bijdragen van OV-personeel bij elkaar.

Zomer

Berichtdoor OVE Redactie » Ma 20 Jul 2015 10:35

Zomer

Geloof het of niet, maar de zomer is ook in Nederland begonnen. Het is rustig op straat, schoolpleinen zijn uitgestorven en ook in de trein is het erg stil.

Om te proberen de mensen die in eigen land vakantie vieren de trein te laten kiezen voor een dagje uit zijn de Spoordeelweken weer uit de kast getrokken met allerlei acties. Waaronder het Samenreiskaartje, waarbij je met een betalende vriend, vriendin of familielid mag meereizen en een Overgangskaartje, waarbij je met je tweede klas vervoerbewijs in de eerste klas mag zitten. Het zijn voor mij als conducteur niet de leukste acties, want er wordt een hoop mee gesjoemeld en vaak ook gewoon misbruik van gemaakt. En dat levert weer de nodige discussies op met reizigers die vinden dat ze volledig in hun recht staan en waarbij ik ze aan de hand van de op de kaartjes geprinte regels en voorwaarden duidelijk maak dat ze toch echt niet gecombineerd mogen worden met elkaar. En dat het Overgangskaartje echt alleen maar in het weekend geldig is en het vandaag toch hartstikke woensdag is.

Afbeelding

Maar soms ligt het er wel zo dik boven op dat een discussie helemaal niet nodig is. Ik rijd de laatste Intercity vanuit Rotterdam naar het noorden. Tussen Rotterdam en Utrecht controleer ik de trein en kom daarbij ook een drietal heren tegen met twee e-tickets en een met een Samenreiskaartje. Alles is prima in orde.
Iets verderop kom ik twee vriendinnen tegen die een dagje naar Antwerpen zijn geweest. Op de terugweg heeft het Nederlandse meisje voor haar buitenlandse vriendin netjes weer Samenreiskorting op de OV-Chipkaart gezet, maar ook de veel gemaakte fout gemaakt daarna niet in te checken. Ze verschiet van kleur als ik haar daar op wijs en ik kan zien dat het aan alle kanten geen opzet is geweest. Ze vertelt erbij dat ze nogal wat problemen hebben gehad in Antwerpen om kaartjes met korting voor de terugreis te kopen, waarna ik haar de tip geef om voor internationale reizen voortaan een e-ticket te kopen via de site van NS International. Dan is ze in één klap van alles af. Dat neemt ze ter harte en in Gouda rent ze nog even naar de paal om alsnog in te checken.

Alles gaat voorspoedig en voor ik het weet zijn we Amersfoort voorbij en tref ik de man met het Samenreiskaartje, maar zonder zijn twee betalende vrienden. Die zijn in Amersfoort uitgestapt en nu zit hij nog alleen in de trein. En daarover ga ik dan niet in discussie, dus meneer vervolgt zijn reis met een handgeschreven kaartje van mij.

Een stukje verderop tref ik een meneer op het balkon die met een heel verhaal komt waarom hij geen kaartje heeft. Als ik hem heb aangehoord en vertel dat ik dan een kaartje voor hem zal maken, reageert hij niet blij. Hij begint hardop te mopperen, vindt mij een onvriendelijke man en wil in eerste instantie niet meewerken. Maar met dat bijltje heb ik al vaker gehakt, dus uiteindelijk krijg ik toch iets met zijn naam erop in mijn handen. Hij wenst mij geen fijne avond toe bij het uitstappen, maar op zulke momenten beeld ik me dan maar in dat hij gewoon een kaartje had moeten kopen en hij vooral boos is op zichzelf.

Kort daarna hoor ik van de machinist dat hij contact heeft gehad met de conducteur die de trein in Zwolle over zal nemen. Het is Donderdag Meppeldag en dat is een groot feest in Meppel. Met de nodige alcoholische versnaperingen rollen de bezoekers van buiten Meppel dan de laatste trein naar Groningen in en de collega wil vragen of ik alle doorgaande reizigers vanuit Zwolle in het achterste stel bij elkaar wil zetten, voor hun eigen veiligheid. Dat wil ik wel regelen dus ga ik iedereen nog even af om ze dat persoonlijk te adviseren. In Zwolle stappen ze allemaal achter in en mijn collega vertelt iedereen op het perron om ook achterin in te stappen. De reiziger met zijn fiets wordt geadviseerd om vooral bij zijn fiets te blijven zitten en neemt die tip ter harte. De trein vertrekt op tijd uit Zwolle, het voorste stel is helemaal leeg.

Als ik vervolgens thuis ben, kan ik het toch niet laten even te kijken hoe de trein het de rest van de rit heeft gedaan. Vanaf Hoogeveen 15 minuten vertraging. Ik ben blij dat ik daar niet tussen gezeten heb...

Fijne zomer!

Mikos, Hoofdconducteur
___________________________________________________________________________
Iedere twee weken (behalve in de zomer) verschijnt er een column op ons forum. Lees de eerdere columns hier. Wil je ook bijdragen als medewerker of juist als reiziger? Neem dan contact met ons op!
Gebruikers-avatar
OVE Redactie
 
Berichten: 163
Geregistreerd: Za 28 Apr 2012 16:39

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

Terug naar Vanaf de Werkvloer

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten

cron
lobed-depth
lobed-depth
lobed-depth
lobed-depth