OVE To Go: Per stoomtrein naar kerstmarkten

Alle zaken die niet in een ander subforum passen en al het off-topic geklets.

OVE To Go: Per stoomtrein naar kerstmarkten

Berichtdoor OVE Nieuwsdienst » Za 24 Nov 2012 12:10

Per stoomtrein naar kerstmarkten in Maastricht en Valkenburg

23 november 2012

Liefhebbers van oude stoomtreinen kunnen hun hart ophalen, want de Stoom Stichting Nederland (SSN) rijdt op zaterdag 8 december 2012 met een stoomsneltrein op het reguliere spoor vanuit Rotterdam CS via Utrecht CS naar de kerstmarkten in Maastricht en Valkenburg en weer terug. En het mooiste is dat u als Telegraaflezer gebruik kunt maken van een speciale promotiecode waardoor u de toeslag van € 10,- boven op de reissom van € 69,- niet hoeft te betalen.

Tijden van weleer herleven op 8 december als de SSN stoomsneltrein langs het perron staat. Openstaande en dichtklappende wagondeuren, omzoomt met slierten waterdamp van de stoomverwarming, die uit de kieren van de verbindingsslangen ontsnappen markeren de sfeer. Je ruikt de geur van verbrande kolen. De stoker en de machinist lopen nog even het drijfwerk na en stoken onderwijl het vuur hoog op om voldoende stoom voor het vertrek te hebben. De conducteur fluit voor vertrek en niet veel later rolt met veel kabaal, gesis en heel veel power de stoomtrein het station uit.

Restauratierijtuig
Onderweg tijdens deze bijzondere rit kunt u genieten van prachtige typische Nederlandse landschappen met leuke dorpjes, kerkjes, rivieren, akkers en weilanden (en voor stoomloks wegrennend vee). Maar ook voor een hapje en een drankje kunt u terecht in het mitropa restauratierijtuig en bij het horecateam van de SSN.

Na genoten te hebben van deze bijzondere rit kunt u vervolgens uitgerust de kerstmarkt op het Vrijthof in Maastricht bezoeken, die dit jaar onder de naam 'Magisch Maastricht' plaatsvindt. Maar u kunt ook in Valkenburg bijvoorbeeld naar de bekende kerstmarkt in de Fluwelengrot.

De Pacifiic sneltreinlocomotief die zelf 175 ton weegt, heeft 35 kuub water en 11 ton kolen aan boord. Vroeger stonden op alle stations waterkolommen, waaruit onderweg snel water genomen kon worden. Maar die bestaan niet meer, zodat nu onderweg via een brandslang met veel minder druk opnieuw 35 kuub water moet worden getankt.

Lees hier verder...
Gebruikers-avatar
OVE Nieuwsdienst
 
Berichten: 3178
Geregistreerd: Za 28 Apr 2012 16:37

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

Terug naar De Kroeg

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron
lobed-depth
lobed-depth
lobed-depth
lobed-depth