SNG: Sprinter Nieuwe Generatie

Alle nieuwsberichten en bijbehorende discussies over het Openbaar Vervoer in binnen- en buitenland.

SNG: Sprinter Nieuwe Generatie

Berichtdoor OVE Nieuwsdienst » Vr 05 Dec 2014 10:48

NS koopt definitief nieuwe treinen bij CAF

5 december 2014

De Nederlandse Spoorwegen (NS) gaan definitief in zee met treinenbouwer CAF voor 118 nieuwe treinen.

Na de aanbesteding van de nieuwe trein is NS terecht gekomen bij de Spaanse treinenbouwer CAF, die 118 treinen van het type Civity gaan leveren. De Civity is een type trein dat al in meerdere landen rondrijdt en zich reeds heeft bewezen. NS heeft voor deze treinen gekozen omdat ze, net als de huidige sprinters van het type SLT, transparant zijn, voorzien van brede deuren zodat veel reizigers snel in- en uit kunnen stappen, ze energiezuinig zijn en toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Daarnaast zullen de Civity's voorzien worden van een rolstoeltoegankelijk toilet. Het ruim 500 miljoen euro kostende project is definitief gemaakt door ondertekening van het contract, de eerste treinen zullen rijden 2018.

Afbeelding
De Civity, zoals die door treinenbouwer CAF wordt geleverd.


Nieuwe Generatie
Voor de treinconcessie die aan NS is gegund om te rijden tussen 2015 en 2025 is er een grote behoefte aan meer zitplaatsen. Daarom is er een aanbesteding begonnen voor de Sprinters Nieuwe Generatie (SNG). Naast Sprinters zullen er ook Intercity's Nieuwe Generatie worden besteld, zodat NS kan voldoen aan de grote vraag naar vervoer in voornamelijk de ochtendspits, maar ook om op hoog niveau comfortabel vervoer aan te kunnen bieden in het Intercity- en het Sprinter-segment. De Intercity's moeten vanaf 2021 gaan rijden. De instroming van de SNG zal ook meteen het einde betekenen voor de inzet van ouder materieel als Mat'64, dat inmiddels op zijn laatste benen loopt.

Om op kortere termijn al aan de reizigersgroei te kunnen voldoen, zegt NS bij de Zwitserse treinenbouwer Stadler 60 treinen van het type Flirt te willen bestellen, die dan al vanaf 2016 moeten gaan rijden. De Flirt wordt ook omschreven als transparant, energiezuinig en rolstoeltoegankelijk.

Het overnemen van de eigen nieuwsberichten van OV-Ervaringen.nl is toegestaan, mits met bronvermelding en link.
Gebruikers-avatar
OVE Nieuwsdienst
 
Berichten: 3178
Geregistreerd: Za 28 Apr 2012 16:37

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

Terug naar Het Laatste Nieuws

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten

cron
lobed-depth
lobed-depth
lobed-depth
lobed-depth