Verbouwing station Alkmaar

Alles over projecten en verbouwingen aan stations, infra, treinen en alles daaromheen.

Verbouwing station Alkmaar

Berichtdoor OVE Nieuwsdienst » Ma 18 Feb 2013 18:57

Facelift station Alkmaar start dit najaar

18 februari 2013

ALKMAAR - Het politieke startsein wordt op 7 maart gegeven, maar de contracten zijn alvast getekend: de langverwachte reconstructie van het Alkmaarse stationsgebied gaat dit najaar van start.

Gemeente, NS en Prorail tekenden gisteren de overeenkomst voor het project, dat 25 miljoen gulden gaat kosten. Belangrijkste onderdelen: de bouw van een overdekt wandelpad (traverse) over de perrons (toegankelijk via lift en roltrap); een groot ’voorplein’ met ruimte voor terrassen, een nieuwe stalling voor vierduizend fietsen (binnen bewaakt voor 1.400 fietsen; buiten onbewaakt voor 2.600 fietsen) en 145 vierkante meter extra winkelruimte bovenop de duizend vierkante meter die er nu al is. Aan de achterzijde van het station komt nog stalling voor 1.300 fietsen.

Dit najaar starten de werkzaamheden. In 2015 worden ze afgerond. Enthousiasme overheerste gistermiddag: ,,Het station wordt een mooie entree van Alkmaar, met een groter voorplein waar reizigers en anderen elkaar kunnen ontmoeten. Bovendien vergroten we zo de sociale veiligheid,’’ zegt wethouder Vervoer Jan Nagengast.

Met de extra winkelruimte komt het aantal winkels en eetgelegenheden rond het station op elf. Daarbij is ook ruimte gereserveerd voor de Aziatische kiosk Mei Mie, die momenteel nog voor het parkeerterrein staat, maar daar weg moet. De familie Lam is nog niet akkoord met de voorstellen van NS, dus de onderhandelingen duren voort.

Lees hier verder...
Gebruikers-avatar
OVE Nieuwsdienst
 
Berichten: 3178
Geregistreerd: Za 28 Apr 2012 16:37

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

Re: Verbouwing station Alkmaar

Berichtdoor OVE Nieuwsdienst » Vr 08 Mrt 2013 11:41

Omstreden traverse station Alkmaar gaat door

8 maart 2013

ALKMAAR - Het Centraal Station van Alkmaar gaat op de schop.

De gemeenteraad van Alkmaar heeft donderdagavond laat ingestemd met de plannen voor onder meer een traverse. Die brug moet de huidige voetgangerstunnel onder het station vervangen. En dat is een heel slecht idee, zegt Leen Spaans van de Historische Vereniging Alkmaar.

Lees hier verder...
Gebruikers-avatar
OVE Nieuwsdienst
 
Berichten: 3178
Geregistreerd: Za 28 Apr 2012 16:37

Re: Verbouwing station Alkmaar

Berichtdoor OVE Nieuwsdienst » Do 19 Dec 2013 11:43

Nieuwe uitstraling voor station Alkmaar

19 december 2013

Alkmaar krijgt een nieuw station. Vandaag is bekendgemaakt hoe het station en het stationsgebied er uit komen te zien.

Afbeelding


Een brede, lichte traverse verbindt straks de centrum- en de noordzijde van de stad. Daarnaast komen er roltrappen, liften en een grote nieuwe fietsenstalling. De architect, Venhoeven CS, maakt gebruik van hout, glas en metaal waardoor het geheel een natuurlijke uitstraling krijgt met veel licht. Een uitgebalanceerd ontwerp met behoud van de monumentale perronkap. Het vernieuwde station is naar verwachting over twee jaar klaar en wordt gebouwd door Strukton.

Wethouder Nagengast (CDA): "Het was een proces van lange adem, maar ik ben verheugd dat we nu zover zijn. Alkmaar kan straks weer trots zijn op haar station, een station met allure. Een kwalitatief, duurzaam, toekomstbestendig station waaruit blijkt dat Alkmaar een centrumgemeente is met een infrastructuur die bij onze stad past."

Lees hier verder...
Gebruikers-avatar
OVE Nieuwsdienst
 
Berichten: 3178
Geregistreerd: Za 28 Apr 2012 16:37


Terug naar Projecten

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron
lobed-depth
lobed-depth
lobed-depth
lobed-depth