Bouw station Hoevelaken

Alles over projecten en verbouwingen aan stations, infra, treinen en alles daaromheen.

Bouw station Hoevelaken

Berichtdoor OVE Nieuwsdienst » Di 03 Jul 2012 14:33

Start bouw station Hoevelaken

3 juli 2012

Over zes maanden moet het station Hoevelaken boven het spoor tussen Amersfoort en Barneveld er staan en in gebruik zijn.

Inclusief de voetgangersbrug over de A1 en nieuwe rotonde met bushaltes. Terwijl de eerste grondwerkzaamheden nog maar pas geleden zijn begonnen. Een spannende periode is daarmee aangebroken. Reden voor de gemeente Nijkerk en ProRail om de start van de bouw te markeren met de onthulling van het bouwbord.

Lees hier verder...
Gebruikers-avatar
OVE Nieuwsdienst
 
Berichten: 3178
Geregistreerd: Za 28 Apr 2012 16:37

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

Re: Bouw station Hoevelaken

Berichtdoor OVE Nieuwsdienst » Vr 06 Jul 2012 12:57

Station Hoevelaken in de steigers

5 juli 2012

HOEVELAKEN - De werkzaamheden zijn al in volle gang. Station Hoevelaken moet binnen zes maanden gereed zijn langs de spoorlijn tussen Amersfoort en Barneveld.

Het officiële tintje aan de start van de bouw werd gistermiddag gegeven door Jan Mulder, regiodirecteur van ProRail en wethouder Geert Horst van de gemeente Nijkerk door het plaatsen van een bouwbord. Op dit moment wordt er grondwerk verricht ten behoeve van de bouw van het nieuwe parkeerterrein voor auto's. Ook zijn er funderingswerkzaamheden gaande voor de pijlers van de stalen constructie van zowel de loopbrug als het station zelf. En er worden damwanden aangebracht voor de rotonde. Ondertussen moet het autoverkeer op de nabij gelegen rijksweg A1 gewoon door kunnen rijden. Dat geldt ook voor het treinverkeer tussen Amersfoort en Barneveld.

Over de rijksweg wordt een voetgangersbrug aangelegd, bij het station komt een rotonde met bushaltes. Om het station in korte tijd te realiseren is een zaak van een strakke planning. De aannemer Van Spijker en ProRail zetten alles op alles om voor elkaar te krijgen om 9 december vanuit Hoevelaken richting Amersfoort en Ede-Wageningen te kunnen reizen met vervoerder Connexxion. Nog deze maand moeten de luifels en vloeren gereed komen en de trappen worden geplaatst. Aan de bouw van het station is een lange voorgeschiedenis verbonden. De wens om een eigen station te krijgen bestond al lang in Hoevelaken maar stuitte op verzet bij meerdere instanties. Uiteindelijk werd een deal gesloten dat Hoevelaken een station zou krijgen in ruil voor het afsluiten van de afslag Hoevelaken op rijksweg A1.

Hiervoor werd een convenant gesloten met onder meer de provincie Gelderland en Rijkswaterstaat. Geleidelijk aan wijzigden de inzichten en werd een actie gestart om toch de afslag Hoevelaken op rijksweg A1 open te houden. Rijkswaterstaat stribbelde lang tegen maar inmiddels is er toch overeenstemming over het openhouden van de afslag bereikt. Ook de plannen voor de bouw van het station bleven uiteindelijk overeind. Er worden goede kansen gezien meer mensen gebruik te laten maken van het openbaar vervoer. De vaststelling van het bestemmingsplan leverde daarna nog wel de nodige discussie op. Onder meer door protesten van omwonenden die bevreesd waren voor een toename van verkeer over de Stoutenburglaan die daar niet op berekend zou zijn. Uiteindelijk werd na het nodige overleg een akkoord bereikt. Eén omwonende ging in beroep maar ving bot bij de Raad van State. Het hoogste Nederlandse rechtscollege oordeelde dat zij te ver van het toekomstig station af woonde om belanghebbende te zijn.

Daarnaast voert de VVD-fractie in de Gelderse Staten nog een lobby om ook de stoptrein vanuit Almelo naar Apeldoorn door te laten rijden naar Amersfoort. Dat moet een verdere impuls geven aan het openbaar vervoer omdat het dan gemakkelijker moet worden over te stappen voor automobilisten die naar de Randstad willen reizen. Er zijn ook nog plannen voor de komst van een station Nijkerk-Corlaer dat een snelle aansluiting moet geven voor verkeer dat vanaf rijksweg A28 per openbaar vervoer wil verder reizen en voor reizigers uit Corlaer. Maar deze plannen zijn in de ijskast gezet.

Papieren editie De Stentor/Veluws Dagblad.
Gebruikers-avatar
OVE Nieuwsdienst
 
Berichten: 3178
Geregistreerd: Za 28 Apr 2012 16:37

Re: Bouw station Hoevelaken

Berichtdoor OVE Nieuwsdienst » Vr 10 Aug 2012 12:30

Station Hoevelaken in aanbouw

10 augustus 2012

STOUTENBURG - De bouw van station Hoevelaken vordert. Vanaf het voorjaar is Prorail bezig met de bouwwerkzaamheden.

De Stoutenburgerlaan is eind juli flink onderhanden genomen om het autoverkeer rondom het station te stroomlijnen. De parkeervakken voor P+R, taxi’s en invaliden zijn al klaar. Vanaf 9 december kunnen reizigers hier op de Valleilijn stappen om naar Amersfoort, Barneveld of Ede - Wageningen te reizen. De treinen van NS zullen niet stoppen bij het nieuwe station.

Lees hier verder...
Gebruikers-avatar
OVE Nieuwsdienst
 
Berichten: 3178
Geregistreerd: Za 28 Apr 2012 16:37

Re: Bouw station Hoevelaken

Berichtdoor OVE Nieuwsdienst » Wo 22 Aug 2012 10:30

ProRail hijst 'stalen tafel' Hoevelaken boven het spoor

22 augustus 2012

Voor de bouw van station Hoevelaken gaat ProRail samen met aannemer Van Spijker Beton- en Waterbouw dit weekeinde groot hijswerk verrichten.

Een zogenoemde stalen tafelconstructie, de luifels en het vakwerk voor het dak worden op de kolommen gezet. Het station torent daarmee straks metershoog boven de spoorbaan uit. Het treinverkeer aldaar zal daarvoor dit weekeinde buiten dienst zijn.

Reizigers die vanuit Oost-Nederland naar Amersfoort reizen en vice versa, rijden vanaf maandag ineens onder de ruwbouw van een nieuw station door. Momenteel worden daartoe alle voorbereidingen getroffen zoals de voorbouw van de hele constructie op locatie voordat deze gehesen kan worden. In totaal wordt het station circa vijftien meter hoog.

Lees hier verder...
Gebruikers-avatar
OVE Nieuwsdienst
 
Berichten: 3178
Geregistreerd: Za 28 Apr 2012 16:37

Re: Bouw station Hoevelaken

Berichtdoor OVE Nieuwsdienst » Di 18 Sep 2012 10:33

Bouw station vordert snel

18 september 2012

NIJKERK/HOEVELAKEN -,,Het is toch wel mooi als je vanaf de Stoutenburgerlaan Hoevelaken nadert en je ziet het station bovenaan het viaduct met de naam Hoevelaken.''

Wethouder Geert Horst voelt zich trots, nu de bouw van station Hoevelaken zo voorspoedig verloopt. De eerste trein gaat op zondag 9 december stoppen op het gloednieuwe station Hoevelaken. Het station is onderdeel van de Valleilijn die van Amersfoort via Hoevelaken en Barneveld naar Ede rijdt.

De bouw van het station loopt op schema, kan Horst melden. Zo voorspoedig als de bouw verloopt, zo stroperig was het bestuurlijk proces dat eraan voorafging. Horst: ,,In 1996 begon de toenmalige gemeente Hoevelaken al met de voorbereiding van een bestemmingsplan. Maar de ambtelijke voorbereiding ging pas in 2006 van start, toen de toenmalige minister van Verkeer en Waterstaat, Karla Peijs haar akkoord gaf.''

Lees hier verder...
Gebruikers-avatar
OVE Nieuwsdienst
 
Berichten: 3178
Geregistreerd: Za 28 Apr 2012 16:37

Re: Bouw station Hoevelaken

Berichtdoor OVE Nieuwsdienst » Ma 26 Nov 2012 12:39

Feest bij opening station Hoevelaken

26 november 2012

Met een feestelijk programma wordt het station Hoevelaken op zaterdag 8 december in gebruik genomen door wethouder Geert Horst en de Gelderse gedeputeerde Conny Bieze.

Ook op De Brink vinden vanaf 12.00 uur feestelijkheden plaats. Op de Brink wordt de schaatsbaan geopend door burgemeester Gerard Renkema. Om 17 uur komt wethouder Horst Hoevelaken feliciteren met het nieuwe station. OmroepN verzorgt de hele middag een live-uitzending vanuit Hoevelaken.

Lees hier verder...
Gebruikers-avatar
OVE Nieuwsdienst
 
Berichten: 3178
Geregistreerd: Za 28 Apr 2012 16:37


Terug naar Projecten

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron
lobed-depth
lobed-depth
lobed-depth
lobed-depth